Фондът за справедлив преход и въглищните региони - дискусия за стъпките на трансформация

ЕС продължава своята целенасочена политика към позеленяване на икономиките и намаляването на вредните емисии и тяхното отражение върху природата. Преди месец окончателно бе приет Фондът за справедлив енергиен преход, по който ЕК отделя 17,5 млрд. евро за страните-членки. Фондът е един от солидарните европейски механизми, с помощта на които България ще реализира своята енергийна и икономическа трансформация. 1,3 млрд. евро са заложените за страната средства по европейския механизъм, а голяма част от тях ще бъдат насочени към най-засегнатия региона от бъдещето прекратяване на въгледобива - Стара Загора. Това разкри българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков

Фондът за справедлив преход е поставен в центъра на предстоящата на 25 юни дискусия за трансформацията пред европейските и български въглищни региони. Събитието, организирано от бюрото за връзка на Европейския парламент в България, съвместно с Център Европа Директно, ще се проведе в Стара Загора. На форума ще бъдат представени подробности за начина, по който ще функционира Фондът за справедлив преход и потенциалното му отражение върху българските въглищни региони. Сред участниците е и докладчикът по регламента за Фонда за справедлив преход - гръцкият евродепутат от ЕНП Манолис Кефалоянис. "Новото е, че вече има регламент и законодателна рамка на европейско ниво. Именно то ще бъде представено в България". Това заяви д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) и ръководител на ЕИЦ „Европа Директно“. Тя допълни, че законодателството на ЕС не ни налага, а уточнява какви проекти на региони в преход и при какви условия ще бъдат финансирани по линия на "Зелената сделка".

Дискусия „Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони“ идва на фона на стартиралия дебат за възможните решения при осъществяването на справедлив енергиен преход за страните, в които значителен дял от производството на електроенергия идва при изгарянето на въглища. В обхвата на експертните и политически разговори попада технологията за улавяне, съхранение и използване на въглеродните емисии. Само преди дни зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подчерта, визирайки България, че използването на природен газ трябва да е "междината стъпка" към създаването на въглеродно неутрална икономика. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!