ЕП с призив към ЕК за край на ерата на клетките

Зайците в клетка не могат да извършват голяма част от вродените си навици
Снимка: Предоставена от сдружение "Кажи"

Европейската комисия да представи законодателни предложения за забрана в Европейския съюз на използването на клетки в животновъдството. Това поискаха от Европейския парламент чрез резолюция на земеделската комисия, която преди дни беше приета с 558 гласа "за" срещу 37 "против" и 85 "въздържал се". Тя идва в отговор на европейската гражданска инициатива "Край на клетките", която има за цел да се сложи край на "нечовешкото отношение към селскостопанските животни".

"Призоваваме ЕК да прекрати използването на клетки при кокошки носачки и петли, пъдпъдъци, патици и гъски, а също и зайци. И родилните боксове за свинете майки, и дървените каси за телета. Призоваваме ЕС да премине към съществуващите вече алтернативи като органични системи и плевни, а и свободно отглеждане на животни"обясни през април на изслушване в ЕП Олга Кикоу - един от организаторите на "Край на клетките", която има над милион поддръжници-европейци.

"1 400 000 души, както и 170 организации от 27-те членки на ЕС са подписали европейската инициатива за „Край на клетките“. Трябва да намерим правилния баланс, така че през 2027-ма да бъде сложен край на "ерата" на клетките", каза по време на дебата този месец германският евродепутат Норберт Линс от ЕНП, който е и председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Именно до 2027-а забраната трябва да е факт, а за да се случи това е необходим плавен преход, но и да се вземат предвид характеристиките на различните животни.

"Комисията беше помолена от мен да не разочарова чакащите над милион законодателна инициатива"подчерта латвийският евродепутат от "Зелените" Татяна Жданока, а еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду изтъкна:

"Правилата трябва да се променят! По време на изслушването организаторите на гражданската инициатива също призоваха за мерки, които да съпътстват постепенното премахване на клетките - в това число финансова подкрепа за фермерите заради прехода. Осъзнаваме необходимостта от устойчиви хранителни системи, от етични измерения, засягащи селскостопанските животни като цяло".

За хуманно отношение към животните настояват и евродепутатите. Както и за еднакви стандарти за всички продукти, включително и за тези от чужбина.

"Всички продукти от животински произход, внесени в ЕС, ще трябва да бъдат произведени по правилата, важащи тук, за да се избегне нелоялната конкуренция", подчерта френският евродепутат от Партията на европейските социалисти Ерик Андрио, според когото:

"Трябва час по-скоро да забраним развъждането на животни в клетки в цяла Европа. И на този ден символично да запеем в унисон песента на Пиер Пере „Отворете, отворете птичите клетки".

"Клетъчното отглеждане трябва да остане в миналото. Ние в ЕС трябва да защитим своите фермери и продуктите им. Но защо тази забрана е предвидена за 2027-а?", попита португалският евродепутат от "Зелените" Франсиско Гурейро, докато френският евродепутат от "Обнови Европа" Жереми Десерл беше категоричен, че:

"Резолюцията дава балансиран отговор на обществените желания. Трябва да променим нещата, но не по демагогичен начин - това не би помогнало, а би станало причина за отказ у някои. Не мисля и че би помогнало и на пилетата, и на зайците … Отново трябва да сме прагматични! Иновациите имат своята цена също както практиките, които ще изискваме от земеделските производители. И затова са ни необходими ясни правила, за чието спазване да следим".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!