На възобновяемите енергийни източници в България се гледа като екзотика

Петър Витанов
Снимка: БГНЕС

Стратегическата визия на ЕС за постигане на климатична неутралност на Европа до 2050 година показва как може да бъде постигната тази цел .

Пътят към постигане то на икономика с нулеви емисии на парникови газове минава през съвместни действия по седем стратегически направления, едно от които е използването на възобновяеми енергийни източници.

Къде е България по отношение на изпълнението на този план, коментира евродепутатът Петър Витанов.

Възобновяемите енергийни източници са един от инструментите, които могат да доведат до енергийна трансформация, която е абсолютна необходимост за икономическата трансформация. Т.е, ако искаме да имаме въглеродно неутрална икономика, ако искаме да имаме промяна на икономическия модел на Европа, тя минава първо през енергийна трансформация, каза Петър Витанов.

Възобновяемите енергийни източници за първи път миналата година съставляват по-голям дял от конвенционалните енергийни източници – 38% на 37%, а според г-н Витанов в България сме отчайващо закъснели и на тях се гледа по-скоро като екзотика , а не като възможност за тази икономическа трансформация.

Закъснели сме с енергийния преход, защото преди 15 години беше въведена търговията с емисии, а ние все още нищо не сме направили за енергийния си преход, докато държави от западна Европа изцяло трансформираха своята енергетика, каза г-н Витанов

Според него един от виновниците България да изостава толкова много е предишното правителство, което по думите му, за 13 години не е направило нищо за трансформацията на българската икономика и енергетика.

България и Европа са на две скорости, дневният ред е различен , а тези, които спечелиха изборите нямат никаква визия за екологическа политика - изрази опасенията си евродепутатът.

Няма монотехнологично решение за замяната на въглищните централи, каза Петър Витанов. Според него решението включва няколко елемента. От една страна подобряване на енергийната ефективност на България, която в момента е най-енергийно неефективната държава в Европейския съюз; второ- либерализация на енергийния пазар; трето- разширяване дяла на възобновяемите енергийни източници; четвърто- България да запази своята енергийна независимост чрез нова АЕЦ, защото атомната енергия е една от най-чистите енергии, каза г-н Витанов и добави, че само с комбинация от тези решения България може да подобри своята енергийна ефективност. А помощта на Европа трябва да се изразява в отделяне на допълнителни средства за реализирането на тези елементи




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!