От ЕП настояват за Закон за биологичното разнообразие, подобен на този за климата

Снимка: WWF

Стратегията за биоразнообразието до 2030 година да се прилага в съответствие с другите европейски инициативи в рамките на Зеления пакт. За това настояват от Европейския парламент, който с 515 гласа "за", 90 "проти"“ и 86 "въздържал се" приеха позиция по стратегията, представена през 2020-а от Европейската комисия.

От нея става ясно, че членовене на Европарламента са "за" закон за биологичното разнообразие:
"Имаме Закон за климата, а защо да нямаме Закон за  биологичното разнообразие, в който да бъдат заложени като задължителни определени мерки до 2050 година, а до 2030-а - да бъдат поставени конкретни цели?", попита на дебата по темата докладчикът Сесар Луена - испански евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Едно такова международно споразумение би било гаранция, че до 2050-а световните екосистеми ще бъдат възстановени, устойчиви и адекватно защитени, смятат евродепутатите.

Според тях това може да бъде постинато и по време на предстоящата през октомври конференцията на ООН, на която се очаква да бъдат определени бъдещите глобалните приоритети в тази област.

Освен от такъв закон, Европа се нужда и от План на ЕС за възстановяване на природата. Затова евродепутатите предлагат до 2030-а най-малко 30 процента от териториите на Съюза, включтелно и морските -  да бъдат обявени за защитени зони.

"Науката ни казва, че биоразнообрзието – причината за живота на Земята, е подложено на непоносимо напрежение. Неустойчивите дейности на човека измениха климата и замърсиха околоната среда, а прекаленото експлоатиране на някои животнски видове стана причина да се разпространят други, инванзвни видове", подчерта европейският комисар с ресор Околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс.

"Опазването на биоразнообразието е колективно усилие, но най-вече на тези, които обработват земята. Това са хората, които ще ни помогнат със знания и опит в това ни начинание", добави португалският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Изабел Карваляйж, а испанският й колега от ЕНП Габриел Мато каза:
"Нужна ни е европейска стратегия за биологичното разнообразие, която да взема предвид фермерите и рибарите, но не и да ги демонизира. Все пак те са хората, които осигуряват храна на трапезата ни и които работят в хармония с природата".

Отправя се и призив за опазвантето на вековните гори, а и на дивата флора и фауна като цяло. За целта с 30 на сто трябва да се увеличат и видовете, които към които в момента няма благоприятен природозащитен статут.
"На тема гори считаме, че се нуждаем от балансиран подход в опазването им. Ние трябва да защитим вековните дървета в тях, да имаме ясна визия за бъдещето им. В доклада ми са включени и сфери като съхранението и устойчивото използване на почвите, както и сектори като рибарството и селското стопанство", добави Сесар Луена, а френският евродепутат от Зелените Саскиа Брикмонт изтъкна:
"Здравето на човека е неразривно свързано със здрвето на природата. Акцент в този доклад беше поставен върху международната търговия, а една трета от защитените видове по света са в опасност заради нея. Има начини за справяне с проблема – освен със санкции, с правила и чрез мораториум върху вноса на животински видове от рискови страни".

По време на дебата стана ясно, че трябва да бъдат създадени и приети цели в помощ на биоразнообразието в градовете - например озеленяване на покривите на новите сгради.

От ЕП призовават и за спешни мерки, които да спрат намаляването на популациите на пчелите, както и за забрана на използването на химически пестициди. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!