Искра Михайлова: Местните власти са ключов елемент за реализацията на инициативата „Нов европейски Баухаус“

Снимка: europa.eu

В търсене на устойчиво решаване на социални и икономически проблеми, както и на проблеми, свързани с естетиката на околната среда и социалното сближаване, ЕК излезе с инициативата „Нов европейски Баухаус“. По този начин Комисията се стреми популяризира широко Европейската зелена сделка и мултидисциплинарния подход при възстановяването на Европа след ковид-кризата. Ключов елемент за реализацията на инициативата Баухаус са местните власти.

„Те с са тези, които отговарят както за пространственото планиране на населените места, така и за интегрирането на различни политики в развитието на конкретното на населено място“ – казва евродепутатката Искра Михайлова, зам. председател на политическа група „Обновена Европа“. Има се предвид не само санирането на сградите, но и интегрирането на културното наследство на територията на една община.

„С тази инициатива ние, поддръжниците на Баухаус, очакваме да се отговори на желанието на европейския гражданин да промени начина си на живот, като е отговорен към климатичните промени и, спазвайки основните принципи на Зеления пакт, да промени стила си на живот като се започне от проектирането на общата среда, мине се през поддържането и реновирането на сградния фонд и се стигне да вътрешния дизайн и използването на рециклираните материали при определянето на средата на живот при всяко едно домакинство“.

Към отговорността на общините и личната отговорност на гражданите, се добавя и отговорността на големите производители. Към тях е изискването за по-дълъг живот на електроуредите и въвеждането на 10 годишен сервиз.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!