Космическите отпадъци - възможно ли е общоевропейско решение?

Снимка: Европейска космическа агенция (ESA/ID&Sense/ONiRiXEL)

Възможно ли е решение на проблема с космическите отпадъци? На този въпрос търсят отговор и европейските институции, от които през 2022 година се очаква да излязат с предложение за управлението на космическия трафик, който често бива затруднен именно от отломките, обикащи свободно пространството.
 

От счупени сателити до фрагменти от космически кораби - тези обекти варират не само по вид, но и по големина, т.е. от милиметри до сантиметри. Нямат никакво предназначение, но мога да причинят сериозни щети.

Орбитата около планетата Земя е изключително замърсена с отпадъци - дело на човекашка ръка, казва Николас Бобрински, който ръководи програмата към ЕКА „Информираност за ситуацията в космоса“:
10 сантиметра – това е големината на парченцата отпадък, която често използваме за ориентир, по-скоро лимит при изчисленията си. В този смисъл една отломка с големина един сантиметър ще нанесе щети върху сателит, ако го удари. Но ако тя е над 10 сантиметра и в комбинация със скоростта, с която се движи – например 8 километра в секунда -  сателитът при сблъсък ще експлодира, а това ще генерира още боклук в Космоса!“

Според проучване на Европейската комисия около 128 милиона парченца боклук, по-малки от сантиметър, обикалят нискоземната орбита.
„Грубо казано към този момент има около 33 хиляди парченца от космически отломки с големина над 10 сантиметра. Наблюдаваме лек ръст от космически боклук около геостационарната орбита и съвсем малко около орбитата на проекта „Галилео“,допълва ученият от Европейската космическа агенция.

А за да бъдат събрани или поне заобиколени, космическите отпадъци трябва да бъдат наблюдавани. За проледяване на обектите в Космоса, Европа разчита изцяло на информацията, предоставяна от американските военни сателити.

„Европейският съюз трябва да има ясна позиция в управлението и на космическия трафик, и на космическите отпадъци. Защото, ако не ние, то друг ще заеме ролята на „полицай“ в контрола на „космическия трафик“. И така ще загубим своята европейска стратегическа автономия“,категоричен е френският евродепутат от Обнови Европа Кристоф Грюдлер.

Евродепутатът дава за пример страната си, която през 2019-а създаде Космическо командване и чиито инициативи - според него - могат да бъдат надградени, за да се превърнат в международни:
„Франция показа пътя! През 2018-а бяха дадени насоки чрез Закона за космическите операции и така страната стана първата и единствена с такива технически регламенти. Те обаче се отнасят само за френските сателитни оператори. Идеята е по примера на френския регламент да създадат европейски стандарти, които след представяне пред международни организации да станат световни“.

Съединените щати преди години приеха директива, която да осигури безопасно управление на космическия трафик, но въпреки това усилията на европейски ниво  продължават. Неслучайно то е сред приоритетите за Словенското председателство, както стана ясно на конференция през юли с участието на Европейската космическа агенция, Европейската комисия  и Европейската служба за външна дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!