ЕС пуска "зелени облигации" в подкрепа на екопромените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври предстои пускането на първата емисия на т.нар. "зелени" облигации по програма за икономическо възстановяване „Следващо поколение ЕС". (NextGenerationEU). Постъпленията ще финансират дела на свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост след пандемията. Според условията на ЕК, 37 % от Националния план на всяка държава-членка трябва да е посветен на инвестиции и реформи за климата. От държавите ще се очаква да докладват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разходи. А Комисията ще използва тази информация, за да покаже на инвеститорите как постъпленията от "зелените" облигации са били използвани за финансиране на екологичния преход. Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан е посочил, че планът е до 2026-та година да бъдат емитирани до 250 милиарда евро под формата на „зелени“ облигации. Това ще постави ЕС на първо място сред емитентите на „зелени“ облигации в света. 4 месеца преди пускането на „зелените“ облигации Йоханес Хан каза:

Това, което правим сега, е безпрецедентна реакция на безпрецедентна ситуация. Цялото упражнение е добре разположено във времето. И е ограничено. Разпределено е за първите три години. Както за следващите три – как, какво и колко да се харчи. Финансирането с облигациите като цяло, е доста ограничено действие. Реакция е на безпрецедентна ситуация и не може да се счита за началото на нещо друго. Това не означава, че ще има промяна на основните принципи на работа на финансовата ни политика. Оценката, която очакваме, ще бъде дадена от нашите наследници. Как и колко успешно сме използвали тези инструменти. Най-важното е същността, начинът, по който прилагаме тази мярка.

Сред деветте категории за финансиране с парите от „зелени" облигации са чистата енергия, енергийната ефективност и чистият транспорт. Финансирането по тях няма да засяга ядрени проекти. Причината е, че ЕК не е решила дали ядрената енергетика може да бъде определена като зелена. Инвестициите в газови турбини, газови централи биха имали шанс, ако става въпрос за енергия за отдалечени региони. Но по принцип ЕС поддържа позицията, че природният газ е само „преходно гориво“ към въглеродно неутрална икономика. Въпросът засяга и България, която иска да замени енергията от въглища с енергия от други източници. Експерти споделят пред „Евронюз“, че планът на Брюксел за зелено финансиране може да проработи. И че е най-големият, деклариран от наднационална структура. Финансирането със зелени облигации не е ново. Данни на Climate Bonds Initiative сочат, че европейски държави като Германия, Франция, Холандия, Швеция и Испания са в топ 10 на емитентите на зелени облигации. Други държави – като Гърция, Унгария, Дания вече са събрали пари за своите национални проекти.

От ЕК са потвърдили намерението си да емитира през годината дългосрочни облигации на обща стойност около 80 милиарда евро. Те ще бъдат допълнени с десетки милиард евро краткосрочни съкровищни бонове на ЕС.

Тема на Добромир Видев. Програма „Хоризонт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!