Андрей Ковачев: ЕС трябва да има капацитет за бързо реагиране при заплахи за сигурността

След провала на проекта за Европейска отбранителна общност от 1952 година при всяко усложняване на международните отношения и в условия на несигурност идеята за създаване на общ Европейски отбранителен съюз периодично се възобновява. В годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен отново постави въпроса на дневен ред като призова държавите членки да проявят политическа воля и решителност. Речта на г-жа фон дер Лайен бе коментирана от редица евродепутати.

„Сегашните световни предизвикателства показват, че ние не можем да не се интегрираме и в тази област“ – коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той припомни: „чл. 43 и 44 от договорите за създаване на ЕС дават такава възможност, но досега тя никога не е била използвана, за да се активира Съюза в мироналагащи и мироопазващи действия или проекти и инициативи. Под егидата на ЕС се взима единодушно решение, но не всички страни участват, а само тези , които имат капацитет и желание“. Андрей Ковачев посочи като пример ситуацията в Мали и Сахел, където отделно страни-членки участват в противодействието на тероризма, който е опасен за целия ЕС.

Той подчерта, че в момента вместо да е на ниво двустранни отношения, това противодействие би могло да е под егидата на ЕС, ако се задействат чл. 43 и 44 от договорите за създаване на Съюза. „България участва в ПЕСКО инициативата за споделяне на отбранителен капацитет в определени сфери, където някои страните се специализират в производството на компоненти на отбранителна техника, за обучение на персонала, и действия, свързани със ситуационното осведомяване“ – добави той.

Цялото интервю с Андрей Ковачев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!