Младежка конференция EYE2021

Снимка: europa.eu

През първата седмица на октомври хиляди млади хора ще се съберат в Европейския парламнет в Страсбург на Европейското младежко събитие (EYE), за да споделят идеите си за бъдещето на Европа.

Какво представлява тази конференция и защо е важна, чуйте коментара на евродепутата Илхан Кючюк:

„Това е много важен консултативен елемент от голямата идея на ЕС да започне смислен, дълбок и променящ разговор по посока на това как трябва да изглежда ЕС през следващите десетилетия. Гласът на младите хора определено трябва да бъде чут през консултативен процес, но заедно с това европейските институции включиха и елемента на консултация през дигиталните платформи. Това далеч не означава, че съществуващата представителна демокрация по начина по който я разбираме ще бъде променена или подменена, точно обратното. Към нея ще бъдат добавени нови елементи за да се дадат и нови възможности за да могат по-широк кръг от хора да изложат своите идея.

Това не е платформа само за членовете на ЕС и техните граждани, това е платформа и за партньорите ни от Западните Балкани, защото технологията позволява и тяхното участие. Направихме всичко възможно да няма съществуващо ограничение под формата на гео блокиране, а точно обратното, това да бъде една отворена платформа за обмяна на идеи, за да могат да се чуят различни гледни точки. И европейски и тези, които ще бъдат част от ЕС, трябва да имат равното право да изложат своите виждания. Защото аз силно вярвам, че идеята за един бъдещ ЕС включва и страните от Западните Балкани”

С какво мнението на младите хора е важно, какво може да даде едно мнение, което не е толкова професионално, запознато с конкретни проблеми, но ги усеща?

„Идеята на Конференцията е точно такава. Не да се започне от принципното несъгласие с институционалната рамка на ЕС. Защото, ако трябва да говоря политически, европейските институции трябва да бъдат кардинално променени. Ако трябва да говоря по начина, по който трябва да се случи това, определено поставянето на първоначалния тежък политически натиск няма да доведе до това. И затова подхода на европейските институции беше обърнат този път. Той не започва от гора надолу, а от долу нагоре. С ясната заявка на гражданите как те виждат ЕС,  той определено трябва да бъде по-ефективен. Определено трябва да бъде по-работещ за европейските граждани. Въпросът: как Европа стои на глобалната сцена?, става все по-съществен.

Младите хора винаги са били онези, които дават визията за бъдещето на ЕС. Неминуемо през техния глас, през техния прочит на процесите, ние ще отчетем и резултатите от тази Конференция. Не случайно в самата структуроопределяща част на Конференцията те имат отделен панел, който се ръководи от председателя на Европейския младежки форум. Заедно, със този по-подреден начин на общуване с тях, имаме нужда да чуем и тяхното креативно мислене. Тяхното виждане за бъдещето на ЕС, техния прочит, тяхното несъгласие.

Тази Конференция се отличава и с това, че ще чуем много критични гласове, които няма да са съгласни със състоянието на ЕС. И заедно ще потърсим общия отговор, как това може да бъде променено през институциите, през поколенческия диалог и през легитимирането на новите идеи. Това трябва да доведе до отправната точка, да даде важния отговор на много въпроси, между тях неминуемо стои главния: на къде отиваме и с кого го правим?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!