ЕС – Западни Балкани – партньорството продължава

Снимка: europa.eu

Потвърждаване на европейската перспектива за региона е една от  темите на срещата Европейски съюз – Западни Балкани в Словения. Още през юли, когато пое ротационното председателство на съюза, премиерът на страната Янез Янша обяви, че темата остава приоритетна:

Целта ни е да съживим европейската перспектива за Западните Балкани и ако успеем да го постигнем ще покажем, че сме стратегически фактор.

Янез Янша се ангажира освен европейското бъдеще на района, на срещата да се обсъди и въпроса с началото на предприсъединителните преговори за членство в съюза с Република Северна Македония и Албания. Тема, която бе акцент и в разговорите на председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен при обиколката и в страните от Западните Балкани, проведена в навечерието на срещата на върха в Словения:

Напълно подкрепям придвижването на преговорите за присъединяване с Албания и Република Северна Македония възможно най-скоро. Наистина искам да можем да започнем  този процес преди края на годината. Това е целта, отбеляза след разговорите си в Тирана и Скопие председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

Темата с преговорите за бъдещото еврочленство на двете страни  е в застой, заради ветото на България за начало на предприсъединителния процес за Република Северна Македония. Въпрос,  който според вицепрезидента Илияна Йотова е причина за засилен европейски натиск над София за отказ от ветото, но и който ясно поставя един от принципите, отстоявани от страната ни – този за защита правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Според Илияна Йотова направените преди две години промени в критериите за членство, дават шанс за начало на преговори с Тирана и Скопие:

Дали тези условия, които ние поставяме ще бъдат още в първата глава, която е основната или ще бъдат записани и ще минават като червена нишка през целия преговорен процес или ще бъдат изведени накрая в отделна 36 глава, това е въпрос и на междуправителствената конференция, която предстои, това е въпрос и на изработването на условията и с това, че ще се вземе предвид и българската позиция.

Освен бъдещата евроинтеграция, във форума ще се дискутира и план за икономическото възстановяване на региона и подпомагане на прехода към цифрови и екологични производства и регионалното сътрудничество. Първоначално Европейският съюз  ще предостави на държавите от региона безвъзмездно 9 милиарда евро за реализацията на проекти, а в следващите седем години се очаква набраните средства по този план да са 30 милиарда.

Икономическият и инвестиционен план ще донесе работни места и растеж, ще помогне и за подкрепата на интеграцията в района, както и за това шестте ни партньори от Западните Балкани да се придвижат бързо към развитието на общия регионален пазар. Това е от ключово значение за гарантиране успеха на плана и за ускоряване  напредъка в процеса на присъединяване към Европейския съюз, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!