Новите правила за издаване на синя карта за квалифицирани работници

работници строители
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейският парламент разреши по-лесния достъп до пазара на труда в Европа за висококвалифицирани чуждестранни работници. Чрез промени в правилата за издаване на синя карта квалифицирани работници от други страни ще могат по-лесно да работят и живеят в рамките на Съюза. Промените в директивата облекчават условията за влизане и пребиваване в ЕС ‒ те намаляват изискването за минималното заплащане, което трябва да получават мигрантите, за да кандидатстват за синя карта. Притежателите на картата ще могат също така да пътуват по-лесно в рамките на ЕС, а процедурите за събиране с други членове на семейството ще се ускорят. Актуализираните правила позволяват на бежанци и търсещи убежище да кандидатстват за синя карта в други страни от ЕС, не само в онази, в която са получили международна закрила, както беше до момента. Евродепутатът от „Обнови Европа“ Рамона Стругариу допълва:

Притежателите на синя карта на ЕС вече няма да бъдат подлагани на тест на пазара на труда, ако искат да сменят работата си след една година. Дори когато членовете на техните семейства искат да се съберат отново в Съюза, те вече няма да бъдат ограничени в достъпа до работа. Освен това държавите членки ще гарантират това, че притежателите на синя карта и членовете на техните семейства няма да бъдат в по-неравностойни условия на труд от тези с национални разрешения за пребиваване.”

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отбелязва, че с новото споразумение Европа ще получи висококвалифицираните работници, от които се нуждае:

„Почти 60% от работодателите в Европа казват, че не могат да намерят хора с необходимите IT  умения. Нашите общества също така се нуждаят от лекари, инженери, химици и учители. Губим световната надпревара за таланти. В момента високообразованите мигранти предпочитат Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия пред Европа. С това споразумение за синята карта можем да наваксаме в това съревнование. Притежателите на синя карта са по -добре защитени с това споразумение: ако след две години загубят работата си, те могат да останат в ЕС в продължение на шест месеца, за да търсят нова работа. Политическото споразумение също позволява на бежанците да кандидатстват за синя карта и аз съм много щастлива от това. Никога не подценявайте уменията, таланта, енергията и амбициите, които могат да предложат бежанците. Помислете само за хората, които сега бягат от Афганистан, които всъщност евакуирахме през последните седмици от Афганистан: съдии, адвокати, журналисти, преводачи - много висококвалифицирани хора.Това споразумение за синята карта казва на бежанците: „Вие сте част от нас!“.

Преработената синя карта ще е от съществено значение за ЕС да разбере ползите от законната миграция на работна ръка – подчертава от своя страна евродепутът от Европейската народна партия Шон Кели:
.
„Застаряващото население на ЕС създава риск недостигът на умения да се увеличи в бъдеще. Нека действаме сега и да гарантираме, че ЕС ще запази първокласната си работна сила, така че да остане конкурентно място за талантливи и амбициозни мъже и жени, място за намиране на вълнуващи и възнаграждаващи кариери.“

По данни на Европейската комисия населението на ЕС в работоспособна възраст се очаква да намалее от 333 млн. души през 2016 г. на 292 млн. души през 2070 г., което ще повиши натиска за осигуряване на квалифицирана работна ръка.

За „Евранет +“: Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!