Поскъпването на стоки и услуги в ЕС и какви са левите решения на проблема

Една от основните причини за увеличаващите се цени на стоки и услуги в ЕС е безпрецедентното поскъпване на цените на електроенергията в цяла Европа. Това коментира Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. По думите ѝ цената на природния газ е почти тройна в сравнение с нивата от месец март тази година. „Цените на емисиите се повишават, а алтернативните източници на енергия към момента не са достатъчни като обем и технологични несъвършенства, за да компенсират тези трусове в енергийния сектор.”

Като втора причина за всеобщото поскъпване на цените в ЕС Пенкова очерта нарушената динамика в доставките в общоевропейски и световен мащаб. „През изминалите 18 месеца производствата спираха или редуцираха своята работа в различно време и в различен мащаб. Когато икономическата симбиоза от доставка на суровини, производство и постоянно нарастващо потребление, се наруши, последствията са дългосрочни.“

Според Цветелина Пенкова третата основна причина за повишението на цените на стоки и услуги е пряко свързана с втората – смяната на собствеността при ключови доставчици на суровини. По думите ѝ, това е позволило поддържането на по-високи цени на суровините, което рефлектира в крайната себестойност на произведените стоки.

Цветелина Пенкова бе категорична, че са необходими съвместни усилия – на ЕС и на държавите членки, за да се преведат икономиките и гражданите през тези процеси по възможно най-щадящ и плавен начин. Според Пенкова леви политики и решения, могат да бъдат в полза на гражданите и да ускорят процеса по нормализиране на пазарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!