ЕП настоява за план за действие за спиране на тестовете върху животни

Европейският парламент прие резолюция, в която се призовават страните членки да спрат използването на животни за научни цели. Текстът допълва Директива на Европейския съюз от 2010 година, която определя основните правила за защита на животните в науката. Евродепутатите настояват за общоевропейски план за действие, както и срокове за постепенно прекратяване на използването на животни.

Сред основните цели е ускоряването на прехода към алтернативни изследователски системи, които не използват животни. По време на дебатите по темата през юли еврокомисарят по транспорта Адина Валеан посочи:

"На глобално равнище тази директива е уникална. Целта й е напълно да се замени използването на животни за научни цели. Ние имаме най-строгото законодателство в света. Всички държави членки са въвели директивата в своето законодателство. Комисията активно подкрепя развитието на алтернативни методи като финансира научни изследвания в размер на 800 милиона евро в последните 5 години."

Според доклад на Европейската комисия, 12 милиона животни са били развъждани и убити с цел изпитания през 2017 г., без да бъдат използвани в реални експерименти.  Въпреки че Европейския съюз има специално законодателство относно употребата на животни за научни цели, резултатите не са задоволителни. Това мнение изрази евродепутатът Франсиско Герейра от групата на Зелените:

"ЕС има ясен ангажимент към това активно да замени използването на животни в опити през 1993 година. Сега, близо 3 десетилетия по-късно, броят на използваните животни в експерименти е намален съвсем малко. Защо не се използват политиките, за да може да се прекрати това? Комисията просто очаква от страните членките по собствена инициатива да инвестират в прехода? От кога се подхожда по този начин? Ние знаем, че без правнообвързващи цели няма стимул за напредък."

Животните, които в момента най-често се използват за научни тестове са гризачи, маймуни, котки, кучета и дори рибите. Това обясни Петя Алтимирска от Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията". По думите й забраната на европейски ниво за тестване върху животни на козметични продукти е застрашена:

"Тази забрана всъщност продължава и до днес, само че тя е застрашена, най-вече заради това, че комисията за химикалите изисква в момента да се извършват повече тестове върху животни."

Според Петя Алтимирска има сериозни доказателства, че науката и технологиите са достатъчно напреднали, за да се гарантира здравето на хората и безопасността на продуктите, без да се налага използването на животни:

"Смятам, че индустрията все повече се отказва от тези практики. Много примери има. Няма да изброявам модните компании и лаборатории, които вече са се отказали от тестване върху животни. Това не е нещо ново за козметичната или фармацевтичната индустрия. Убедена съм, че когато бъдат следвани науката и технологиите, то насилието става излишно. Въпреки че има изисквания за прилагане на различните опити, достатъчно е да се видят кадри, които са заснети в такива лаборатории, за да се види, че тези животни съвсем не се чувстват добре. В момента тече такава европейска, гражданска инициатива, която може да бъде подписана, за да може да се забрани това тестване на ниво ЕС".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!