Европейската „Зелена сделка“ и срещата за климата в Глазгоу

Световните лидери се събират от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу на срещата на върха по въпросите на изменението на климата – COP 26. Едно от основните очаквания към форума е на него да бъдат препотвърдени ангажиментите, поети по линия на Парижкото споразумение, като бъдат заявени и по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030г.. ЕС се възприема за движеща сила на екологичните политики, насочени към ограничаване на климатичните въздействия, получени в резултат на човешката дейност. Амбицията на 27-те страни-членки на Съюза е ясно изразена в т.нар. „Зелена сделка“, която има за цел да превърне континента във въглеродно неутрален до 2050г.. Очаква именно европейските страни на международния форум в Глазгоу да подтикнат по-смели и отговорни решения за бъдещето на света.

В рамките на СОР 26 по всяка вероятност ще бъде взето решение за увеличаване на финансирането за борбата с изменението на климата, засягащо преди всичко по-развитите страни. Срещата на върха за климата е предхождана от обявеното намерение на Китай за ускорена декарбонизация до 2060г..

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов изрази надежда, че на СОР-26  ще бъде разискан факторът сигурност, който влияе върху решенията на държавите да се борят с климатичните промени. Витанов е убеден, че Европейският съюз може да участва активно в помирението на световните сили. Българският евродепутат напомни, че европейската общност вече пое сериозни ангажименти за борбата с климатичните промени със „Зелената сделка“.  Той обаче подчерта, че всяка трансформация има нужда от време.

Евродепутатът коментира също, че Зелената сделка не е основата причина и за покачването на цените на електроенергията в Европа. Такава е тенденцията в целия свят, но смята, че трябва да има адекватен европейски отговор, която да доведе до овладяване на тези галопиращи цени, които водят до обедняване на европейските домакинства и правят неконкурентноспособна икономиката. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!