Целите на ЕС за климата за срещата на върха в Глазгоу

| обновено на 01.11.21 в 11:55
Снимка: www.multimedia.europarl.europa.eu

С предложения, включващи позицията на ЕС преди Конференцията на ООН по изменението на климата в Шотландия, която започна вчера и ще продължи до 12 ноември, излязоха в началото на октомври от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Само седмица по-късно резолюцията, в която се поема и ангажимент пакетът на ЕС за климата "Подготвени за цел 55 до 2030 г." да е в пълно съответствие с Парижкото споразумение - беше приета на дебат от евродепутатите с 527 гласа "за", 134 гласа "против" и 35 гласа "въздържал се".

Основните политически цели на ЕС за Глазгоу са повишаване на глобалните амбиции, на устойчивостта и на финансирането за климата“, обобщи еврокомисарят по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс.

Освен за по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии до 2030 година, те призоваха и за допълнително финансиране за развиващите се страни за борба с климатичните промени.

„При вторият елемент – парите, топката е в нашето поле, тъй като богатите страни трябва да се ангажират да превеждат 100 милиарда долара годишно на по-бедните, за да им помогнат в борбата“, обясни френският евродепутат от „Обнови Европа“ Паскал Канфен, който ръководи делегацията от ЕП в Глазгоу.

Най-големият инструмент за сътрудничество, с който разполагаме е Конференцията на ООН. Считаме, че се нуждаем от незабавен и конкретен прогрес в борбата с промените. Всички държави от Г-20 трябва да се ангажират да постигнат неутралност по отношение на климата най-късно до 2050 година.“, каза испанският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Хави Лопес по време на дебата върху документа, в който има и призив за създаване на международен клуб по въпросите на климата заедно с други големи емитенти на парникови газове.

Никоя икономическа сила не е направила толкова много, колкото нас в борбата с изменениията на климата. Ние сме  глобалните лидери в поставянето на цели, но и в превръщането им в конкретно законодателството“, добави португалският евродепутат от ЕНП Лидия Перейра.

Всички субсидии за изкопаеми горива трябва да бъдат постепенно премахнати до 2025-а и в ЕС, и извън него, смятат още евродепутатите, които в доклада настояват ЕС да замени сегашния 10-годишен план с петгодишен, т.е. за по-бързи действия в областта на климата.

В резолюцията е изтъкната и ролята на биоразнообразието в битката с глобалното затопляне, както и загриженост, че:
„Пет години след Парижкото споразумение ниското ниво на ангажираност на нациите към климатичния неутралитет е тревожно. И ако не действаме ще сме свидетели на глобално повишаване на температурата от 3,2 градуса до 2100 годида“, предупреди френският евродепутат от Прогресивния алианс на социлистите и демократите Ерик Андрио. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!