Равенството на половете и социално-икономическото въздействие на Covid-19

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент организира седмица на равенството на половете от 25-и до 28-и октомври, като темата присъства в програмата на много парламентарни комисии. След успеха на първата Европейска седмица на равенството между половете, организирана през октомври 2020 г., Европейският парламент продължи тази важна инициатива и проведе втората Европейска седмица на равенството между половете през последната седмица на октомври 2021 г.

Комисията по заетостта и социалните въпроси обсъди равенството между половете и социално-икономическото въздействие на пандемията Covid-19. Лина Саланаускайте представи пред комисията изследване на Европейския институт за равенство между половете по темата, направено по поръчка на Португалското председателство. Тя подчерта, че в пандемията жените в семейството са се нагърбили с неимоверен товар, тъй като грижите за дома и образованието на децата при дистанционното обучение падат основно върху тях:

„Освен това дистанционното полагане на труд благоприятства в значителна степен заетостта на мъжете и мнозина от мъжете успяха да запазят заетостта си по линия на дистанционната работа. Усъвършенства се организацията на труда, цифровизацията на труда, но в същото време трябва да си дадем сметка, че дистанционната работа по време на пандемията не е нормалната дистанционна работа. Влоши се противоречието между личен и професионален живот, особено за жените, особено за майките, особено при първите периоди на локдаун“.

Загубата на работни места се отрази най-вече върху отраслите, в които са заети повече жени като търговия на дребно, шивашката промишленост:

„Трябва да имаме пред вид това, че пазарите на труда в Европейския съюз са полово сегрегирани – тоест мъжете и жените просто нямат еднакви възможности на пазара на труда. Нямат еднаква възможност за професионална мобилност“.

За да изградим нов здрав ЕС след пандемията, е от съществено значение да залагаме на равенството на половете, коментира при разискванията в комисията евродепутатът Хелен Фрицон:

„Скоро след избухването на пандемията навсякъде по света експерти, политици, ООН предупреждаваха, че кризата може да се превърне и в криза на половото равенство. И сега повече от година и половина по-късно в състоянието на пандемия е повече от ясно, че действително под заплаха са поставени десетилетия напредък в полза на жените. Засегнати са доходите, заетостта, образователните възможности на жените, относителният дял на неплатения труд расте, и ние от групата на социалистите и демократите категорично настояваме за ясна ориентираност към половото равенство в краткосрочен и дългосрочен план, и ние настояваме за това пред комисията“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!