България задейства механизма на ЕС за гражданска защита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България задейства механизма на ЕС за гражданска защита, заради рязкото увеличаване на случаите на Covid-19. Механизмът може да се ползва от всяка страна-членка при природни бедствия и причинени от човешка дейност  аварии и катастрофи. Страната ни е поискала  медицински кислород, в случай че не може да набави необходимите количества при повишена консумация. Българските здравни власти са поискали и апаратура за кислородолечение, респиратори, реанимационни легла  за интензивни отделения и  монитори за наблюдение на пациенти. По този механизъм могат да се осигурят и  медицински специалисти, които да съдействат при лечението на Covid пациенти.

„България задейства Механизма за гражданска защита на ЕС вчера заради тежката ситуация в страната, свързана с Covid-19. Това, което ние правим в момента е, че чрез нашия координационен център за бързо реагиране се обърнахме към всички държави-членки, за да видим дали някой е в състояние да предостави исканата апаратура и пособия. Също така ще проверим медицинските запаси на самия EС, които се намират в няколко държави."
Това обясни говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари. Той увери, че Европейската комисия работи активно, за да изпълни искането на България и че между 75-100 % от транспортните разходи ще бъдат покрити от Брюксел:

„В момента, в който получим потвърждение от офисите на страните-членки, в които е нашият резерв, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита. Ако трябва да се прибегне до медицинските запаси на rescEU , тогава Комисията ще поема всички разноски. Работим много активно.“

От българското министерство на здравеопазването обясниха, че засега медиците се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване.  Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че „целта на активирането на механизма е за допълнителна сигурност, в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация".

От началото на пандемията 12 страни членки на ЕС са задействали Механизма за гражданска защита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!