Атидже Алиева: Стратегията „От фермата до трапезата“ притеснява част от земеделците

Стратегията „От фермата до трапезата“ на Европейския съюз ще допринесе за опазването на околната среда. Това коментира евродепутатът Атидже Алиева – Вели. Според нея, друго предимство е, че се насърчава биоземеделието и това хората да се изхранват по-питателно.
„За мен много важно беше увеличаването на биологичното производство като част от Стратегията „От фермата до трапезата“, защото считам, че това за България е потенциал. Можем да го развием и има накъде да работим по отношение на биологичното земеделие“, допълни евродепутатът.

Предстоящото въвеждане на Стратегията обаче притеснява земеделците. Алиева посочи, че е провела много срещи и семинари с асоциации от бранша. Според земеделците липсва достатъчно информация за въвеждането на Стратегията.

„За съжаление те на този етап не се чувстват достатъчно информирани за това какво предстои, така че да могат правилно да плануват дейностите си и инвестициите си. Притеснява ги фактът дали ще се справят със завишените изисквания, какви мерки ще има, по какъв начин ще бъдат оформени мерките за подпомагане на национално ниво, самото кандидатстване, дали ще има облекчение на административната тежест. Наред с притесненията те изразиха готовност да прилагат новите мерки. Те искат да бъдат модерни, да се развиват, да модернизират стопанствата си, да включват иновации в производствения процес“, обясни евродепутатът.

Другото притеснение на земеделците е дали ще бъдат достатъчно конкурентноспособни заради вноса от трети страни.  Според Алиева преди да бъде въведена Стратегията, трябва да има широк обществен дебат, за да се вземат решения кои мерки да се прилагат.  

Тя допълни, че прилагането на Стратегията „От фермата до трапезата“ може да бъде възможно от 2023 г., когато стартира новият програмен период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!