ЕС се включва в световните усилия за опазване на горите

Снимка: БГНЕС

Финансова подкрепа за усилията за опазване на световния горски фонд, мерки за справяне с обезлесяването и насърчаване на производства, използващи технологии, които не оказват влияние върху горите. Така председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен очерта приноса на Европейския съюз към ангажимента за световните гори, поет от международната общност на глобалната конференция за климата в Глазгоу.

"Европейската комисия ще предостави 1 милиард евро за опазването на световните гори. Европа е щастлива да е част от това амбициозно движение за опазване на климата и за защита на горите", отбеляза председателят на Европейската комисия.

А,еврокомисарят по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен коментира, че петгодишният пакет на Европейския съюз освен екологични ще има и икономически ползи:

"Поетият от Европейския съюз ангажимент за управление, възстановяване и опазване на горите ще подпомогне устойчивия растеж, създаването на работни места, смекчаването на последиците от изменението на климата и приспособяването към него, както и опазването на биологичното разнообразие в  държавите - партньори на общността", каза еврокомисар Юта Урпилайнен.

Според Урсула Фон Дер Лайен ангажиментите, които европейската общност поема за борбата с климатичните промени са знак, че съюзът е решен да води световната промяна за климата в съответствие с Европейския зелен пакт. 

"Пренасочваме финансите в подкрепа на по-устойчиво използване на земята. Превърнахме опазването на горите в неразделна част от нашите отношения с търговски партньори", каза още Урсула Фон Дер Лайен и допълни:

"Имаме Зеления алианс с Япония, имаме и диалога за околната среда и климата с Китай. Също така обаче знаем колко е важно да играем ролята си и у дома.

Европейските избиратели и потребители ни изясняват все по-ясно, че не искат да купуват продукти, които са отговорни за обезлесяването или унищожаването на горите. Ето защо предстои да предложим регламент за справяне с глобалното обезлесяване."

Председателят на Европейската комисия посочи още, че Европейският съюз обмисля и други промени за опазването на горите и за засилване работата с държавите - партньори за опазване, възстановяване и гарантиране на устойчивото управление по всеобхватен и интегриран начин.

"Стоките и продуктите на нашия пазар, не трябва да водят до обезлесяване. Но ние ще направим това с принципа да работим в тясно партньорство със страните производителки. Трябва да работим един с друг. Работата в партньорство е от съществено значение."

Призив за сътрудничество отправи и еврокомисарят по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен:

"Европейският съюз ще си сътрудничи с правителствата, гражданското общество, местното население и частните субекти в рамките на многостранен подход за постигане на целите за устойчиво развитие и за поставяне на хората и планетата на първо място."

"Опазването на горите и устойчивото им управление е наш общ приоритет. Не само защото тези екосистеми са от значение за стабилността на климата ни, но и защото продължават да осигуряват препитание на стотици милиони хора по целия свят", каза още председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!