Европа разшири санкциите срещу Беларус заради мигрантите и даде "зелена светлина" за Агенция в областта на убежището

Снимка: www.multimedia.europarl.europa.eu

Миграционният натиск от Беларус към границите на ЕС стана причина за разширяване на санкциите срещу Минск, което беше гласувано в Брюксел на Съвет „Външни министри“.

„Санкциите винаги са ефективни,  тъй като засягат хора,  богатството им и възможностите им за пътуване. Одобряваме нов пакет от санкции срещу хора от Беларус, отговорни за случващото се в страната. Ще разширим и правната рамка, така че да обхванем авиокомпании, туристически агенции, т.е. всички замесени с нелегалния трафик на хора по външните граници на Съюза“,обясни върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Неприемливо е да се използват мигрантите с политически цели, категорична беше Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия:
Ситуацията на границата между ЕС и Беларус не е двустранен въпрос, касаещ Полша, Латвия, Литва и Беларус. Това е предизвикателство към Съюза, а не миграционна криза! Това е опит на един авторитарен режим да дестабилизира демократичните си съседи, но не ще има успех“.

„Изправени сме пред брутална хибридна атака срещу нашите европейски граници. Беларус превръща в оръжие бедстващите мигранти по циничен и шокиращ начин. Отворихме дебат за европейско финансиране на граничната инфраструктура и той трябва да бъде уреден бързо, защото полските и балтийските граници са европейски граници“, добави председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Междувременно, евродепутатите дадоха "зелена светлина" за създаването на Агенция на ЕС в областта на убежището. За целта ще бъде преобразувана бившата Служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), базирана в Малта, както и ще има повече правомощия.

Неофициалното споразумение беше прието на дебат в началото на месеца с 396 гласа "за", 92 "против" и 73 "въздържал се".
„Вашата подкрепа за новата Европейска агенция за убежищата е подкрепа за по-ефективна, солидарна и обединена Европа. Новият регламент бележи начало на така необходимата реформа на Общата европейска система за убежище, както и гарантира създаването на агенция, способна да предоставя адекватна подкрепа, но и да отговаря на място на предизвикателствата“, заяви след гласуването докладчикът и български евродепутат от Прогресивният алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

От ЕП се обявиха и "за" създаване на длъжност служител по въпросите на основните права към Агенцията, както и на резерв от най-малко 500 национални експерти в областта на убежището, сред които 8 български, за да предоставят и оперативна помощ на място при необходимост.
„Гласувах против доклада на колегата Йончева, защото в текста фигурират спорни въпроси. Например, частта за прилагане на Механизма за наблюдение и частта за намеса, свързана с него, предвиждат, че в ситуации на непропорционален натиск или неефективност на системите за убежище и приемане, Съветът може да изиска държавата членка да приеме разполагането на екипи на Агенцията. Освен това съм против задължението националните органи и Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището да си сътрудничат с неправителствени организации по управление на кризата с нелегалната миграция“, обясни българският евродепутат от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!