Искра Михайлова: ЕС търси нови възобновяеми енергийни източници

Снимка: архив

През 2021 г. цените на природния газ и електричеството нараснаха значително. Европейският съюз е силно зависим от внос на енергийни източници, особено на природен газ и нефтени продукти. Това прави енергийния пазар уязвим на външни шокове. Намеренията на ЕК и ЕП са да направят всичко възможно за нормализиране на цените първо на енергийните носители и след това на производството на електроенергия. Евродепутатът Искра Михайлова от Групата на Обнови Европа каза, че целите на ЕС са насочени към възобновяемите енергийни източници:

"Категорично увеличаване на възможностите за добив на енергия от възобновяеми енергийни източници, подкрепа за такъв тип проекти, технологично развитие на всички подадени като инициативи проекти свързани с водорода, и то зеления водород, който се произвежда с помощта на възобновяеми енергийни източни източници. Климатичните промени показват това, че ние наистина даже се забавяме с мерките, които предприемаме и постепенното отпадане на изкопаемите горива е ясна тенденция, план, който ще бъде следван от ЕС".

Членовете на парламентарната комисия по енергетика настояват ЕС да спре финансирането на проекти за природен газ и да насочи средствата към изграждане на инфраструктура за възобновяеми енергийни източници. А това е енергията от вятър, вода, слънчевата енергия и геотермалната енергия от подпочвените термални води. Евродепутатът Искра Михайлова допълни:

"По-голямата част от страните членки, които имат претенциите да бъдат водещи в енергийните технологии имат собствени водородни стратегии, които изпълняват и достигат до добри резултати. Искам да подчертая, че се търсят възможности в досега непознати за България сфери, като например офшорните инсталации т.е. инсталации на територията на морските басейни на ЕС за добив на енергия от възобновяеми източници. Има се предвид перки за вятърна енергия, платформи за кумулиране на слънчева енергия и използване на енергията на вълните. Моретата, особено в северната част на ЕС са отдавна поле за развитие на тези технологии. Черно море за сега е "оазис" в който не се развиват тези технологии, защото очевидно използването на такъв тип технологии влияе позитивно и на цените на енергията. Трябва да имаме предвид, че в Северна Европа, след първоначалния скок на електроенергията, там енергията спадна като цена благодарение на активното включване на офшорните инсталации".

Към момента ЕС си е поставил за цели към 2030 г. да постигне 32% дял на възобновяемите източници в общото потребление на енергия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!