ЕС засилва сътрудничеството си с Азия

Борбата с изменението на климата, икономическото възстановяване, изграждането на дигитална инфраструктура, развитие на търговията и бизнеса, са част от параметрите на разработената от Европейския съюз стратегия „ Световен портал “. / Global Gateway /. Началото и се очаква да бъде дадено тази седмица, а целта е да се създадат партньорства и инвестиции за свързването на стоки, хора и услуги между Европейския съюз и страните по целия свят.

"Стратегията ни е да насърчаваме инвестициите в свързването със силен ангажимент за прозрачност и приобщаване"обясни председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен. В тази посока Съюзът планира да работи  за доразвиване и задълбочаване на отношенията си с Азия.

"През следващите години, това партньорство ще е още по-важно за възстановяване от пандемията", отбеляза Урсула Фон Дер Лайен.

"Заедно трябва да възстановим един по-устойчив и справедлив свят. Търговията между Европа и Азия е по-висока, отколкото между всеки друг регион в света. Европа е най-големият инвеститор в Азия. Като партньори на ASEM представляваме 55 % от световната търговия, 60 % от световното население и 65 на сто от световния брутен вътрешен продукт", каза още председателят на Европейската комисия.

Според Урсула Фон Дер Лайен сега съществуващото сътрудничество между Европа и Азия е помогнало за справяне с част от големите предизвикателства, но предстои едно от най-сериозните такива, а именно преодоляването на икономическите последици от кризата с Covid-19:

"Ето защо е толкова важно да имаме силен, взаимен ангажимент от Европейския съюз и от Азия към стабилна търговска среда. Многостранността и базираната на правила система за търговия ще са от решаващо значение за трайното икономическо възстановяване."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви:

"В бъдеще ние в Европа искаме да разширим ангажимента си с Азия по отношение на климата и биоразнообразието. Нашите два региона ще трябва да ускорят общите усилия за намаляване на емисиите, засилване на адаптацията и устойчивостта, увеличаване на финансирането и инвестициите и защита и възстановяване на природата".

А, по темата за климатичните промени председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен допълни:

"Преходът към чиста, устойчива и кръгова икономика трябва да се случи и да бъде справедлив. Той дава възможност да изградим ново лидерство и заедно да създадем работни места за утрешния ден."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи още една от важните сфери за партньорството между Европейския съюз и Азия. Според него това е свързаността. Той отбеляза, че Съюзът иска да подобри работата и за постигане на устойчив и основан на правила подход към свързаността, изграден върху прозрачност и доверие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!