Евродепутатите с призив към 6 държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция

Снимка: www.multimedia.europarl.europa.eu

На Международния ден за премахване на насилието спрямо жените, евродепутатите отправиха призив към шест страни-членки, сред които и България, да ратифицират Истанбулската конвенция, приета от Съвета на Европа през 2011 г. и подписана от Европейския съюз през 2017 г.

Истанбулската конвенция е всеобхватен и мощен правен инструмент за предотвратяване и борба с домашното, и с основаното на пола насилие. Тя остава златен стандарт за Европейския съюз!", каза по време на дебата относно липсата на напредък по отношение на одобрението на документа Хелена Дали - еврокомисар по въпросите на равнопоставеността.

Все още не сме успели да ратифицираме Конвенцията, която е минимален инструмент. Заложници сме на нелиберални и недемократични правителства, които продължават да блокират мерките, които биха послужили за защита на жените“, подчерта Пина Пичерно – италиански евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, а френският й колега от Обнови Европа Крисуля Закаропульо изтъкна, че:

Присъединяването на 27-те държави-членки може да промени живота на милиони европейки, но шест страни продължават да отказват ратификация. Питаме държавните глави на България, Словакия, Унгария, Латвия, Литва и Чехия: Не смятате ли, че вашите граждани заслужават да бъдат чути, да им се вярва, да бъдат защитени?“.

А германският евродепутат Гънар Бек от Идентичност и демокрация попита:

Истанбулската конвенция е първата европейска конвенция, насочена специално към защитата на жените, но защо само към тях? Мъжете също са толкова склонни да бъдат жертва на домашно насилие. И още нещо – някои държави са против ратификацията, тъй като се опасяват, че в съда Конвенцията може да бъде тълкувана твърде широко“.

Насилието над жени трябва да бъде преследвано и наказвано. Това трябва да става, разбира се, през наказателните кодекси на всяка една държава. Така работи правната система на държавите. Истанбулската конвенция обаче няма нищо общо с това!“, изтъкна Ангел Джамбазки.

В началото на 2022-ра Европейската комисия ще представи директива за предотвратяване и борба с насилието, която ще се основава на Истанбулската конвенция и ще бъде гаранция, че държавите-членки разполагат с ефективни мерки в законодателството си за целта. Ще бъде обърнато и внимание на скорошните прояви на насилие срещу жени във времената на Ковид-19“, добави еврокомисарят, както и обяви, че този месец от Европейската комисия ще предложат и да се криминализират престъпленията от омраза:

През декември ще внесем предложение за разширяване на списъка с престъпления в Европа и включване на тези от омраза и речта на омразата, включително тази,базирана на пола и на сексуалната ориентация“.

Кибертормозът е все по-често срещана форма на насилие, включително дебненето и разпространението на порнографско съдържание. Мисля, че всичко незаконно офлайн трябва да бъде незаконно и онлайн!“, добави Ядвига Вишниевска  – полският евродепутат от Европейските консератори и реформисти, а ирландски евродепутат от ЕНП Франсис Фитцджералд подчерта:

„Жените в Европа трябва да са в безопасност навсякъде – в дома си, на улицата, на работа, така че нека си дадем обещание, че ще бъдат предприети действия през следващите месеци, така че след години да можем с гордост да обявим, че Европа е първият континент в света, изкоренил насилието срещу жените!“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!