Цветелина Пенкова: Младите хора са най-активните посланици на идеята за Зелената сделка

Снимка: naukamon.eu

Близо 20 процента от проектите в стартъп индустрията в България са на млади хора, които се занимават с нови технологии и зелени разработки, каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите ѝ това означава, че близо една пета от развиващите се малки и средни предприятия в страната работят в момента и ще продължават да работят през следващите години в тази посока.

В същото време се отчита, че европейските малки и средни предприятия са движещите сили на европейската икономика и те представляват почти 60% от брутния вътрешен продукт на Евросъюза и успяват да осигуряват над 100 милиона работни места.

Що се отнася до нагласите на младите хора у нас, според Цветелина Пенкова те се интересуват не само от цифрова трансформация, от развитие на енергийния сектор и енергиен преход, но и от зелени политики и опазване на околната среда. Това поставя и въпроса за нуждата от облекчаване на административните изискания за малки и средни и предприятия и стартъпи като единствен вариант да се подсигури конкурентност за предприемачите, както и възможност за финансиране на стартъпите, свързани с нови технологии, изкуствен интелект и дигитализация.

Освен това, по думите на Цветелина Пенкова, младите хора в момента са най-активните посланици на идеята за Зелената сделка по отношение на околната среда и гарантирането на един по-здравословен начин на живот. Пенкова даде пример, че младите хора са особено активни в сферата на транспорта, който е един от най-замърсяващите сектори в Евросъюза. „Младежите предлагат все по-иновативни решения и начини на придвижване, като тяхната позиция е положителна, подкрепяща и дава доста идеи по какъв начин това може да се реализира и в нашето ежедневие“, обясни Пенкова.

Какви са нагласите и информираността на младите хора за създаване на стартъпи и опазване на околната среда, чуйте коментара на Цветелина Пенкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!