2022 г. - Европейска година на младежта

Снимка: Pixabay

На последното пленарно заседание на Комитета на регионите в Брюксел, кметът на община Белица Радослав Ревански изрази становище по дебата за Европейската година на младежта и цифровизацията в контекста на Зелената сделка. Комитетът на регионите е консултативен орган към ЕК, в който участват кметове от всички европейски страни на квотен принцип. След разглеждане на всяка тема делегатите гласуват, а становищата и предложенията им се вземат предвид при изготвянето на законопроектите резолюциите и решенията на ЕК.

„Този орган е много полезен и важен, доказал се е във времето, защото ЕК разбира какво мисли местната власт в Европа и се съобразява се нея“. Това сподели след срещата в Брюксел Радослав Ревански, който е част от българската делегация. „В селските райони трябва да има повече инвестиции за цифровизация и дигитализация, за да има повече възможности за младите хора. Градът дава по-големи възможности и по-висок стандарт, за разлика от малките населени места. Но цифровизацията в контекста на Зелената сделка може да ни сближи до онези нива, които искаме и търсим в големите населени места. Така можем да задържим младите хора в малките населени места. Очакваме възможностите, които имаме през оперативните програми, да  кандидатстваме и да инвестираме в цифровата инфраструктура. Тя не е само интернет достъп. Ще се опитаме да минем на дигитално управление, за да може хората да имат по-добър достъп до нашите услуги.“

Другият делегат от област Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев, сподели, че са предложени нови политики относно финансирането на младежки програми в общините.
„В бюджета на ЕК трябва да бъдат предвидени средства за финансиране на програми, различни от „Еразъм+“. „Еразъм +“ да се запази, но и местните власти да имат достъп до финансиране на проекти за младежка подкрепа и младежки инициативи. Това е нов момент в резолюцията на Комитета на регионите. Надяваме се годината на младежта  да е сериозно ориентирана към  подкрепа на младите хора и най-вече на тяхната равнопоставеност и създаване на възможности за пълноценна реализация.“
Следващото пленарно заседание на Комитета на регионите в Брюксел ще се състои в началото на месец февруари през 2022 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!