Андрей Ковачев: Позицията на България за Северна Македония не е партийна, а национална тема

Снимка: БГНЕС

Позицията на България за започване на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония ще се реши по време на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента в началото на 2022 година, каза евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му всички политически сили, представени в българския парламент, ще заявят там своята позиция.

„Аз смятам, че трябва да се продължи с декларацията от предишните парламенти по тази тема и с рамковата позиция на България – безусловна подкрепа за началото на преговорите не може да има, без ясни гаранции за България. Защото видяхме, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 година не се изпълнява. Така че не би трябвало България да има вяра само на устни или писмени декларации, трябва да има гаранция в преговорната рамка на Европейския съюз за присъединяване“, каза евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му в преговорната рамка за присъединяване трябва да бъдат включени всички теми, които са изключително важни не само за нас, но и за всеки демократ, защото дискриминацията, говорът на омраза и обидите са неща, срещу които демокрацията би трябвало да се възпротивява. Той подчерта още позицията на България за започването на преговори за членство в Евросъюза на Република Северна Македония, не е партийна, а национална тема.

И още нещо – това е тема, свързана с основни човешки права, защото спазването на човешките права и недискриминацията са основни европейски ценности и всяка страна кандидат трябва да покрива тези ценности, за да започне преговори с Евросъюза.

Ковачев коментира също и позицията на македонския министър на външните работи Буяр Османи, който призова за повече натиск върху България, за да може Северна Македония да започне преговори за членство. „Няма как да е нормално или демократично страната-кандидат да ползва финансов ресурс и Буяр Османи в качеството си на министър на външните работи да лобира другите да извършват натиск върху страна, която е пълноправен член на ЕС. Те имаха изключително много години – от 2017 г. досега, да покажат желание за изпълнение на договора за недискриминация и предотвратяване на говора на омраза“, посочи Ковачев.

Ще има ли промяна в позицията на България по отношение на започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!