Готова е оценката на ЕК за инвестициите в транспортните проекти

Новаков: Натъкнахме се на проблеми

Андрей Новаков
Снимка: https://andreynovakov.eu

Всяка година Европейският парламент проверява сметките и разходите, които Европейската комисия е направила, в конкретния случай за транспорт. Целта е да се даде оценка дали всички процедури са спазени и най-вече постигнат ли е резултатът от тези инвестиции.


„Не просто трябва да имаме фактури за всеки направен разход, а трябва да покажем какъв е резултатът, който е постигнат, освен че пътят е построен. Дали времето за пътуване от точка А до точка Б е намалено, дали вредните емисии са намалели, дали са се спасили човешки животи и са се запазили, благодарение на по-добрата инфраструктура... През тази година част от този процес се пада и на мен в Комисията по контрол на бюджета и тук се натъкнахме на няколко сериозни проблема – единият от които е сериозното увеличение на цените на строителните материали“, каза евродепутатът Андрей Новаков, който е и докладчик. По думите му калкулираните суми, отпуснати за проектите, са по цени от 2019-а година.

„Това са големи инфраструктурни проекти, които обичайно изискват много време, за да бъдат довършени. Макар първоначално да е имало заложени някакви буфери, цените са толкова увеличени, че се поставя въпрос довършването на цели проекти. Но ако Европа съумее да прокара всичките си международни транспортни коридори, както е планирано, това би довело до 10% повече ръст на брутния вътрешен продукт и за заемането на милиони нови работни места в цяла Европа. Ето защо е толкова важно и жп връзките между държавите, и пътищата, които се прокарват, да бъдат довършени на всяка цена“, допълни Новаков.

Евродепутатът очерта и други проблеми в сектора, а именно недостатъчните инвестиции в жп транспорта и забавянето в изпълнението на големите проекти и целите, които си е заложила Европа до 2030 г.

„Проучвания сочат, че средното забавяне в жп инфраструктурата е 11 години. За такива инвестиции трябва да се създаде „бърза писта“ за одобрение на документация и оценки“, каза още Андрей Новаков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!