30 години от договора от Маастрихт – ще се променят ли правилата?

Снимка: архив

Екологичните и дигиталните цели трябва да бъдат включени в новите фискални правила на Европейския съюз, заяви в интервю за БНР Тейлър Пиърс, икономист в Официалния форум за парични и финансови институции. По думите й, ако се стигне до промяна в критериите от Маастрихт, където са разписани настоящите правила за ниво на държавен дълг и дефицит спрямо брутния вътрешен продукт, трябва да се намери механизъм за оценка на разходите за социално включване и на „непродуктивните харчове“.
За промяна на фискалните правила настояват Франция и Италия. И двете държави имат много високо ниво на задлъжнялост (над лимита от 60 % от БВП), но не срещат разбирането на Германия, която иска връщане към фискална дисциплина. Заради пандемията Европейската комисия допусна излизане от ограниченията за дълга и дефицита (до 3 % от БВП). Мнозина анализатори виждат в дискусията по промяната на правилата от Маастрихт допълнително нагнетяване на отношенията между Берлин и Париж, които претърпяха обрат след края на ерата „Меркел“ в Германия.
За последно темата с гъвкавостта на фискалните правила бе обсъждана в края на миналата година в ЕКОФИН. След това ресорният еврокомисар Паоло Джентилони заяви, че всяко решение трябва да бъде взето внимателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!