Лишават от субсидии работодатели, които не спазват трудовото законодателство

Социалната условност в защита правата и доходите на селскостопанските работници

Снимка: Радио ВИДИН


Достойните условия на труд и достойните доходи ще бъдат акцент в Общата селскостопанска политика през следващия програмен период. Трудовите права и заплащането в сектора за първи път влизат в законодателството на Европейския съюз. 

Социалната условност се прилага за земеделски стопани- бенефициенти по ОСП, които наемат хора на трудови договори. Те ще бъдат санкционирани или лишавани от средства, получавани по Първи стълб, при нарушаване на трудовите стандарти- ако използват работници без трудови договори или ако нарушават Закона за здравословни и безопасни условия на  труд.

Включването на социалното измерение в ОСП е наша спечелена битка, а с прилагането й ще се стимулират земеделските стопани, които работят по правилата, каза Анeлия Иванова, председател на федерация Земеделие и горско стопанство” на КТ „Подкрепа”. 

"Самата ОСП разпределя около една трета от целия бюджет на ЕС и никога досега работещите не са участвали при определя ен критериите, по които се разходват тези средства. В правилата на ОСП са залегнаил напълно справедливо екологичнистандарти, хуманно отношение към животните, но не и трудовите стандарти- безопасни и здравословни условия на труд и хуманно отношение към човека, работника... Включването на социалната условност в ОСП е много сериозно постижение на европейското синдикално движение. Още от първия програмен период ние настоявахме да има ясен критерий  за получаване на средствата и той да бъде заетостта, а сега вече и прилагането на трудовото законодателство в съответните държави. Това беше наша битка, която успяхме да спечелим. Чрез прилагането на социалната условност ще се стимулират тези стопани и фермери, които разчитат на наети работници с договор, спазват техните трудови права и се грижат за безопасните и здравословни условия на труд..." 

По неофициални данни на синдиката, нелегалната заетост в земеделския сектор заема около 50 %. Поемането на социални ангажименти е инструмент за изсветляване на сектора и разкриване на реалностите относно начина на използване на работната работна ръка, посочи Анелия Иванова: 

"Много сериозна е експлоатацията на работници в нашия сектор. Това донякъде засили решението и на управляващите, и на работодателите в Западна Европа- да се стимулират фермите, които наемат работници на светло. Това е борба срещу нелоялната конкуренция, от друга страна на преден план излиза защитата правата на работниците, защото в ковид пандемията стана ясно, че работниците в селското стопанство са критично важни, без тях реколтата не може да бъде прибрана..." 

Прилагането на социалната условност от държавите членки трябва да гарантира, че земеделските стопани, за които е установено, че са злоупотребили с правата на работниците си, ще бъдат санкционирани. Социалната условност ще влезе в сила пробно от 1 януари 2023 година, договорен е гратисен период, каза евродепутатът от комисията по земеделие Атидже Алиева Вели:

"Социалната условност ще стане задължителна едва след 2025 година. Имаме двугодишен обучителен период, след оценката на ЕК предстои още едно решение- по какъв начин ще се прилага- доброволно със санкции или доброволно без санкции..."

Въвеждането на социалната условност е предизвикателство за всички държави членки. Европейската комисия  ще разчита на контрола, който се извършва от държавите членки  на национално ниво. Контролът се възлага на Инспекцията по труда, а техен ангажимент е да уведомят Разплащателната агенция при констатиране на нарушение. Ще се опитаме да помогнем на селскостопанските работници да останат в България, каза Момчил Неков, зам.министър на земеделието:

"Основната цел е да не се заобикаля законодателството- да се плащат минимални заплати, другото да се плаща на ръка. Това ще бъде проконтролирано от Инспекцията... Целта е ние да подпомогнем земеделските стопани по инвестиционните мерки да се кандидатства за мобилни фургони, мобилни каравани, за да се осигурят условия на труд, за да може трудовата миграция да е в България... Мотото трябва да е трудова миграция, а не трудова емиграция..." 

В трудовото ни законодателство са валидни всички елементи на трите важни директиви на ЕС, които са пряко свързани със социалната условност- Директивата за предвидими и прозрачни условия на труд, Рамковата дилектива за безопасни и здравословни условия на труд и Директивата за минималните изисквания за безопасност и здраве на работниците при използване на работното оборудване. Според Анелия Иванова работодателите само трябва да спазват законодателството, а социалната условност е начин да се стимулират тези от тях, които инвестират в работниците си:

"Трябва да се стимулира и да се инвестират средства в браншове от сектора, които създават заетост, спазват трудовото законодателство и се грижат за работниците си, като им създават нормални условия на труд и пащането, разбира се, е адекватно. Имаме надежда, че у нас ще започне да се подобрява работната среда и все повече българи ще предпочитат да си останат вкъщи, вместо да се скитат немили-недраги по полетата на Западна Европа. И там трудът е тежък, но търсят сигурност..." 

С въвеждането на социалната условност в новата Обща социална политика ще се противодейства на нарушаването на правата на работниците. Държавите членки ще започнат да прилагат социалната обвързаност доброволно от 2023 г. а от януари 2025 г. това ще стане задължително. 

Социалната условност означава трудови и социални стандарти в европейското земеделие, но най-вече означава спазване на човешки и трудови права на милиони земеделски работници в Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!