Конференция за бъдещето на Европа – по-добри и реални възможности за ЕС

Снимка: Европейски Парламент България


Конференцията за бъдещето на Европа е уникална и навременна възможност за европейските граждани от цяла Европа да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Граждани, които не са имали допир до европейските институции и други, който често общуват с европейски депутати, участваха активно в даването на предложения и препоръки. Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия се ангажираха да се вслушат в мненията на европейците и да изпълнят препоръките им в рамките на областите си на компетентност. Конференцията провежда своите дебати вече две години и навлиза във финален етап.

Евродепутатът Ева Майдел споделя мнението си за това, какви бяха предизвикателствата и как промените през тези две години свързани с кризата, предизвикана от COVID-19 и с войната в Украйна, се отразиха на динамиката на Конференцията:

„Това, което първоначално си представяхме, като възможен резултат от Конференцията, сега е доста по-различно. Войната в Украйна показа дори и на скептично настроените към решенията на ЕС, защо процеса по реформиране на ЕС сега е толкова важен. В момента Европа е много по-готова да взима по-смели, по-категорични промени, отколкото в началото на Конференцията преди 2020 година. Смятам, че за последните две години европейските институции взеха много смели решения и промениха начина, по който институциите действат като цяло. Точно затова дебатът се промени, първоначално той беше изцяло ориентиран навътре, трябваше да се вгледаме в себе си, да се запитаме, какво искаме да променим? Но когато си изправен пред изключително големи кризи, световни, не само европейски, ние виждаме как разговора за ЕС се промени, стана по стратегически. Той вече е в посока, как да бъдем по независими и как да бъдем по-устойчиви в света? Редица политики, за енергиен преход, за индустриална политика, претърпях адаптация, както към очакванията, така и към амбициите, който ЕС си поставя. Пандемията промени и начина, по който взимаме решения, за това как правим поръчки, как имаме нужда да имаме на нашата територия стратегически разположени предприятия. Затова се надявам, че войната в Украйна ще промени начина, по който не рядко Западна Европа гледа към Източна Европа. В момента Източна Европа е тази, която поема тежестта на бежанската вълна от Украйна. Подложени сме на по-сериозна непосредствена военна заплаха и смятам, че по този начин Източна Европа може да бъде разглеждана, като много по-стратегически регион.

В рамките на участието си в Конференцията за бъдещето на Европа, европейските граждани финализираха своите препоръки в четири панела. Всеки панел съдържа конкретни препоръки, които са публично достояние и се публикувани в сайта на европейската комисия. Евродепутатът Александър Йорданов споделя част от препоръките, дадени  от европейските граждани в рамките на дискусията:

„В частта социална политика се препоръчва въвеждането на минимална работна заплата, минимален нетен доход, за да се гарантира едно сравнимо и подобно качество на живот във всички държави членки на ЕС.

Друга препоръка е свързана с фалшивите новите. Гражданите препоръчват да се популяризират повече независимите и обективно балансирани медийни отразявания, като се въведат минимални стандарти за независимост на медиите.

Друго предложение, за което тези дни се говори и в България, е да се намали зависимостта на ЕС от вноса на петрол и газ.“

Окончателният доклад се очаква през пролетта на 2022 г. и ще бъде съставен от изпълнителния съвет на база на предложенията, одобрени на пленарните заседания. Докладът ще бъде подготвен в тясно сътрудничество с пленарния състав на Конференцията и ще трябва да получи неговото одобрение. След това текстът ще бъде представен за последващи действия на Европейския парламент, Съвета и Комисията.

Надявам се, че тази Конференция ще осигури един процес, в който предложенията  дадени от гражданите и от всички участници, могат да се превърнат в реални промени.Трябва да бъдем и реалисти, няма как всяко едно предложение да се превърне в промяна, но трябва да гледаме към стратегическите теми и да успяваме добре да ги интегрираме в процеса на взимане на решения в годините пред нас“, добави Ева Майдел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!