Филм за Сребреница спечели европейската кино награда LUX


Филмът "Quo vadis, Аида?" е носителят на Европейската филмова награда LUX на публиката за 2022 г. Лентата на босненската режисьорка Ясмила Жбанич ни пренася в събитията от 1995 г. в Босна. Аида е преводач за силите на ООН в град Сребреница. Когато сръбската армия превзема града, семейството ѝ е сред хилядите цивилни граждани, потърсили убежище в лагера на Обединените нации. Като участник в преговорите, Аида разполага с важна информация, която превежда. Филмът разказва за съдбата на нейното семейство и народ.

По време на церемонията, която се проведе в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, председателят на институцията Роберта Мецола отбеляза важното послание на филма:

"Куо вадис, Айда" представя друга гледна точка към страданията на хората по време на геноцида в Сребненица през 1995 г. Този филм е силен призив за справедливост за жените и майките от Сребреница, които станаха свидетели на зверското убийство на над 8000 обичани хора. Такива ужасяващи зверства и такова престъпление срещу човечеството никога не трябва да бъдат забравени.

При получаването на наградата режисьорката Ясмила Жбанич каза:

"Когато подготвях филма за геноцида в Сребреница, си мислех, че войната в Босна, Хърватия, в нашия регион е последната в Европа. Бях толкова шокирана да науча, че ние, европейците, сме допуснали война в Украйна. Призовавам всички вас да намерите начин да спрете войната в Украйна".

За събитието в пленарната дойде и оцелялата от Сребреница, председателка на сдружението "Майките на Сребреница" Мунира Субашич. Тя се обърна към евродепутатите с думите:

"В Украйна майките плачат, търсейки останките на синовете си. Затова ви умолявам да спрете войната в Украйна, за да може колкото се може по-малко майки по света да страдат."

По време на церемонията Роберта Мецола подчерта и значението на наградата:

"С наградата LUX на публиката Европейският парламент показва своята подкрепа за европейската креативност и качество на създаването на филми. Европарламентът подкрепя категорично свободата на изразяване на всички кино творци. Наградата LUX на публиката изгражда мостове между нашата политическа дейност и творческата работа на филмовите дейци в Европа. Филмите Лукс отразяват чрез изкуството настроенията в борбата за граждански права, права на човека, справедливост, демокрация и свобода."

Преди да бъде обяви първата награда, Роберта Мецола съобщи останалите отличени.

Филмът "Бягство" на датския режисьор Йонас Похер Расмусен беше класиран на второ място. Лентата разказва историята на 36-годишният Амин Науаби, който идва в Европа като дете бежанец от Афганистан. Дълги години това остава тайна. Амин разказва за първи път историята си пред режисьора Йонас – един незабравим разказ за намиране на собствената същност. Тя показва, че можем да си изградим бъдеще само като се изправим лице в лице с миналото, и достига до извода, че можем да разберем кой е истинският ни дом само когато спрем да бягаме от собственото си "аз".

Третото място е за филма "Великата свобода" на австрийския режисьор Себастиан Майзе. Действието се развива в следвоенна Германия. Главният герой Ханс се озовава отново и отново в затвора заради своята сексуална ориентация.

Единствената стабилна връзка в живота му се оказва дългогодишният му съкилийник, Виктор, който е осъден за убийство. Отношения, които започват с отвращение се превръщат в нещо като любов.

Печелившият филм беше избран чрез обединяване на гласовете на публиката и на членовете на Европейския парламент, като всеки от тях имаше тежест от 50%. Гласуването на публиката беше отворено до 25 май, а членовете на ЕП можеха да гласуват до 7 юни.

От 2020 г. Европейската филмова награда LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент и Европейската филмова академия.

Чрез своята филмова награда Парламентът подкрепя разпространението на европейски филми от 2007 г. насам, като осигурява субтитри на 24 езика на ЕС за филмите, участващи в крайното състезание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!