А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти 100-процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му евентуалното служебно правителство, което ще бъде назначено, трябва да приоритизира темата.

„Считам, че това е национално отговорна позиция. Това са средства, на които разчитат всички български общини. Трудно ми е да намеря думи, с които да изразя и възмущението си, че по АМ "Струма" не се строи. Това е международен транспортен коридор, чието завършване трябва да бъде основен приоритет. Ако до октомври месец не започне строителството, ще връщаме пари по целия лот“, каза още Новаков.

Според него случващото се в България се отразява върху имиджа на страната ни в Брюксел и следващото редовно правителство ще трябва да полага много усилия, за да възстанови доверието у европейските институции.

Страната ни разполага с още 18 месеца, за да усвои средства по Плана за възстановяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!