ЕК с мерки срещу енергийната криза: без съгласие за таван на цените на природния газ засега

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На прага на есента и очакваната трудна зима за Европейския съюз председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи набор от незабавни мерки като отговор на извънредната ситуация, която постави Европейския енергиен пазар на безпрецедентно изпитание:

"Изправени сме пред извънредна ситуация, не само защото Русия е ненадежден доставчик, на което станахме свидетели през последните дни, седмици, месеци, но и защото Русия активно манипулира газовия пазар.  Ние се стремим да намалим разходите за газ. Ще предложим таван на цената за руския газ. Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна. И сега нашата работа дава резултат. В началото на войната руският газ беше 40 % от целия внесен газ. Днес той намалява до едва 9 % от нашия внос."

Урсула фон дер Лайен не спомена конкретна пределна цена на руския газ и по време на третата си годишна реч за състоянието на Съюза. За сметка на това тя препотвърди  мярката за таван на приходите на дружествата, които произвеждат нисковъглеродна енергия и пренасочване на реализираните свръх печалби в помощ на уязвимите домакинства и предприятия.  Отбеляза и друга задължителна цел - намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове:

"Намаляването на потреблението по време на пиковите часове ще означава по-голям резерв и по-ниски цени. Затова предлагаме страните членки да намалят общото си енергийно потребление. Милиони европейци се нуждаят от подкрепа. Предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат електричество на ниска цена. В тези времена приходите трябва да се споделят и да се канализират към онези, които имат най-голяма нужда. В предложението са включени производителите на електроенергия от изкопаеми горива, които трябва да дадат своята лепта в тази криза. Нашето предложение ще доведе до набирането на над 140 милиарда евро за държавите членки, с които да се омекоти удара."

13 страни-членки на ЕС са засегнати от частично или цялостно намаляване на доставките на газ от Русия. Оценката на ЕК към този момент е, че преустановяването на доставките има отрицателен ефект, но не представлява непосредствена заплаха за енергийната сигурност. Освен това пълненето на хранилищата върви с добри темпове. Всички държави членки са постигнали целта за септември, 10 страни имат нива над 80 % , а 4 - между 90 и 100 %, така че регламентът за съхранението работи. Тези  данни обобщи еврокомисарят по енергетиката  Кадри Симсон по време на извънредно заседание на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел. Тя потвърди ,че някои министри са поискали таван на цените на газа за всички доставчици на синьо гориво:

"Наистина днес няколко министри поискаха да анализираме евентуално налагане на таван на цените на целия газ, който Европейския съюз внася, но ако целта на нашата политика е да отговорим на руските манипулации при доставките на синьо гориво за Европа, има смисъл да поставим на прицел единствено руския газ."

В опит да намерят решение на високите цени на електроенергията ресорните  министри се договориха да поискат от страните членки задължително намаляване на потреблението на енергия в пиковите часове в ЕС, но до единна позиция за тавана на цените на газа от Русия не се стигна. Повечето от държавите докладваха, че успяват да изпълнят споразумението да намалят консумацията на синьо гориво с 15 на сто. Френският представител съобщи, че  газохранилищата на Франция са пълни на близо 100 %, каквито са нивата в Дания и Белгия, докато темповете  в Германия са забавени.

Енергийният министър  Роберт Хабек настоя за повече капацитет, който да се получава в Германия и Централна Европа:

"Много зависихме от Северен поток 1, 55 % от газа в Германия се получаваше оттам. Сега ни е трудно да запълваме хранилищата без доставки на руски газ, като сме успели да достигнем до нива от  87 % и се стремим и към намаляваме и на цените. Нещата се движат малко по-бавно, отколкото очакваме, но смятаме, че ще стигнем 95 % преди зимата. Колегите от ЕК заедно с Белгия, Холандия и Франция ни помагат за общия капацитет. Инфраструктурата, която изграждаме като хранилища е готова и за водород, като възможно най-бързо ще можем да превключим на този енергиен източник."

Румъния вече е разширила мерките за компенсация за битови и небитови потребители до август 2023 г. заради високите цени на енергоносителите. Стъпки в тази посока е предприела и Гърция. В  Хърватия вече има таван на електроенергията, а хърватското правителство е  приело мащабен  пакет от 2,8 млрд. евро за подпомагане на гражданите и икономиката в кризистаната ситуация, съобщи  по време на извънредното заседание в Брюксел хърватският министър на енергетиката Давор Филипович. 

България се оказа на едно от последните места по запаси на газ. Служебният енергиен министър Росен Христов информира Съвета:

"Повечето от потребителите на газ в България вече преминаха към алтернативни горива заради високите цени на газа. Затова и правителството не предвижда допълнителни мерки. Най-големият потребител на газ "Топлофикация София" извършва пълна модернизация, но тя няма да е готова за този отоплителен сезон. Внасяме почти всичкия газ, който се потребява в България и полагаме големи усилия да диверсифицираме доставките. Осигурили сме нуждите за септември и октомври, продължаваме преговорите, за да осигурим доставките до края на зимния сезон. Хранилището ни е запълнено над 60 на сто, като целта ни е до октомври да достигнем 80%."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!