ЕС въвежда общ стандарт за единно зарядно устройство от 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички мобилни телефони, таблети и камери и други устройства в Европейския съюз ще са с универсално зарядно от есента на 2024 година. Европейският парламент гласува и прие да се сложи край на десетките различни видове зарядни и да се установи общ стандарт.  Законът беше приет на заседание на Европейския парламент. Текстът обхваща още зарядните за аудио слушалки и микрофони, конзолите за видеоигри, преносимите високоговорители, клавиатурите, мишките и слушалките. Така всички тези устройства ще се зареждат с едно зарядно с USB тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да бъдат снабдени с такъв вход. 

Според Европейския парламент новите изисквания ще сложат край и на т.нар. технологична „зависимост“, при която потребителите стават зависими от конкретен производител. От 33 различни зарядни устройства само за мобилни телефони преди 8 години, когато Парламентът одобри българската идея на Гергана и Соломон Паси за единно зарядно за мобилни телефони, днес имаме не повече от 3. 

"Ето защо искахме да разширим обхвата на предложението, за да обхванем повече продукти. По принцип това беше едно от най - големите постижения", обобщи Алекс Салиба, докладчик по окончателното гласуване за общото зарядно устройство в Европейския парламент.

"Ако погледнете първоначалното предложение на Европейската комисия, което беше преди една година, и погледнете окончателния резултат, който гласувахме, пакетът, който успяхме да договорим, една от най-големите промени, които можете да видите, е, че по същество удвоихме обхвата, когато става въпрос за различни категории продукти. Успяхме да включим много важни продукти, които потребителите използват ежедневно, включително лаптопи, които ще влязат в обхвата през 2026 г., включихме електронни четци, преносими клавиатури, преносими тонколони, слушалки тип тапи и обикновени. Това са всички продукти, за които използваме различни зарядни устройства, за да зареждаме ежедневно, които сега попадат в обхвата на първоначалния списък, който Комисията публикува в първото си предложение преди година."

В рамките на 2 години Европейската комисия трябва да започне процес с европейските органи по стандартизация, за да има общ стандарт и за безжичните технологии.

Комисията прогнозира, че единното зарядно ще спести около 250 млн. евро на потребителите. По думите на Алекс Салиба с употребата му ще спестим на околната среда 11 000 тона електронни отпадъци

"Нашите потребители ще бъдат облагодетелствани, защото ще задържат в джобовете си повече от четвърт милиард евро всяка година, спестени от неизползвани или допълнителни зарядни устройства, които пускаме на пазара с целия натиск, който оказваме върху околната среда с използването на неустойчиви ресурси за производството на тези зарядни устройства, и следователно това ще бъде от полза на потребителите, бизнесите, а също и на околната среда."

Ще бъде приравнена и скоростта, когато става въпрос за технологии за бързо зареждане.

"Също така се фокусираме върху информацията за етикетирането, върху пиктограмите, така че когато отидете и купите вашия продукт, първото нещо, което виждате на опаковката, е основна информация, максимални и минимални изисквания за мощност на зарядното устройство, на продукта, който ще закупите, следователно потребителите могат да направят най-добрия избор от различните варианти, които имат. Ще има пакетен вариант – продукт със зарядно и вариант без. Потребителите ще могат изберат кой вариант да купят."

Депутатите официално приеха споразумението на 4 октомври, но е нужно официалното одобрение на Съвета, уточни председателят на парламентарната комисия по защита на потребителите Ана Кавацини.

"Знаете, че парламентът е законодателният орган, но Съвета и държавите-членки, в крайна сметка, ние също трябва да стигнем до споразумение и с тях. Винаги отнема малко повече време заради всички тези различни де факто институции, но се надявам в края на следващата година да има някакъв резултат. все още не сме започнали обсъжданията в нашата комисия в парламента, но вече чух много колеги да казват, че искат да се уверят, че всички устройства са покрити. Също така чух много колеги да казват, че трябва да се уверят, че този регламент ще е устойчив и в бъдеще. Така че мисля, че това са нещата, върху които парламентът на ЕС ще се съсредоточи. Също така мисля, че ще има много лобиране, защото, разбира се, има замесени компании, но съм сигурна, че парламентът ще продължи с тази линия, която комисията задава сега."

След като бъде получено и официалното одобрение на Съвета, страните в ЕС ще имат две години, за да пренесат нормите в националното си право. Законодателството няма да засяга устройства, пуснати на пазара преди влизането му в сила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!