Пелешкият мост - символ на европейската солидарност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2 километра и 404 метра дължина, 55 метра височина и 21 метра широчина. Така изглежда в цифри новият Пелешки мост в Хърватия, който свързва основната част на страната с отделената Южна Далмация, където е разположен и емблематичният Дубровник. Между двете територии лежи 8-километрова ивица, чрез която Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море. 


Но Пелешкият мост далеч надминава измеренията на едно архитектурно и инженерно съоръжение. Той е символ - на съграждането, на европейската солидарност, на волята за преодоляване на различия и разстоянията. И не на последно място, той е наслада за окото. Както призна и хърватският президент Зоран Миланович по време на пищната церемония по откриването:


"Талантът, знанията, усилията и смелостта на проектантите и строителите са тези, които дадоха красотата на този мост. Виждаме новия мост в целия му блясък тази вечер и искам да ви благодаря за вашата упорита работа.“


Изграждането е финансирано с 357 милиона евро от Кохезионния фонд на ЕС, като това е най-големият инфраструктурен проект на Европейския съюз в Хърватия. Европейската комисия приветства официалното откриване на моста Пелешац. Заместник-председателят Дубравка Шуица заяви:

"Бих искала специално да подчертая ролята на Европейския съюз и Кохезионния фонд в този проект. Пелешкият мост е не само успешно завършен проект от Хърватия. Той е символ на европейските ценности на солидарност и взаимна подкрепа между членовете. Дълбоката същност и истинското сърце на съществуването на Европейския съюз е в преодоляването на проблеми и сближаването, в изграждането на постоянни връзки, в надграждане на общите ценности, които Хърватия споделя."

Общата стойност на проекта е 525 милиона евро. Мостът стъпва на шест бетонови пилона и разполага с по две ленти за движение в двете посоки. Той бе изграден за три години и половина от китайската компания, която спечели търга (от 30 юли 2018 г. до 26 януари 2022 г.), като работата бе прекъсната за няколко месеца заради пандемията. 


Както може да се очаква, осъществяването на проекта не мина без сътресения. Отхвърлените кандидати за строителство обжалваха избора на китайската компания, а боснески политици се обявиха против изграждането. Босненското правителство дори заплаши, че ще отмени едностранно споразумението за границите с Хърватия и ще въведе морска граница. Дизайнът на Пелешкия мост обаче позволява да корабите да достигат до босненското пристанище Неум, а навигационният профил под него е съгласуван с босненски специалисти.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович изтъкна значимостта на постигнатото и подчерта, че Пелешкият мост "не е лукс, а необходимост".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!