Делегация от Комисията по култура и образование на ЕП посети Будапеща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегация на Комисията по култура и образование на Европейския парламент (CULT) посети миналата седмица Будапеща, за да събере информация за последното развитие на политиките в Унгария в областта на културата, образованието и медиите. 

Евродепутатите се срещнаха с унгарските министри на културата и на регионалното развитие, с унгарския еврокомисар Тибор Наврачич, както и с представители на институции, сред които на Националния орган за медии и комуникации, Музикалната академия Ференц Лист, Унгарската академия на науките, Централноевропейския университет, също и различни медии и неправителствени организации.

Делегацията, състояща се от осем души, обсъди с всички страни последните развития в образователната, културната и медийната политика в Унгария. Посещението идва на фона на някои изразени опасения за унгарската академична и артистична общност и гражданското общество.

Това отбеляза и германският евродепутат от Европейската народна партия и оглавяващия делегацията Забине Ферхайен, кояото изтъкна мотивите за визитата преди членовете на Европарламента преди да отпътуват: 

"Като комисия, отговорна за подготовката на приноса на Парламента за културните и образователни програми на ЕС и отговорна за предстоящия Закон за свободата на медиите, ние искаме да обсъдим с всички страни последните развития в образователната, културната и медийната политика в Унгария - в светлината на някои опасения, които бяха представени на вниманието на нашите членове от унгарската академична и културна общност, както и гражданското общество. За нас като евродепутати е важно да видим със собствените си очи каква е ситуацията в Унгария, както и да преценим до каква степен европейското гражданство и демокрацията могат да бъдат укрепени чрез образование и култура.

Какво гласят заключенията след визитата? 

Според делегацията на Комисията по култура и образование на Европейския парламент структурният диалог с Унгария трябва да продължи, за да се постигне по-добро разбиране и укрепване на общите европейски ценности. Това заяви Забине Ферхайен. Тя изтъкна, че по време на двудневното си посещение в унгарската столица от делегацията са имали ползотворен, конструктивен, но понякога противоречив обмен на мнения.

Забине Ферхайен на пресконференция в Будапеща: "Това посещение беше изключително важно. Смятам, че едно нещо вече стана ясно: трябва да продължим структурирания диалог с Унгария относно медийната, културната и академичната свобода и да се стремим към укрепване на общите европейски ценности".

"Делегацията пристигна в Будапеща с предубеждения и бе лесно да се предвиди до какви заключения ще стигнат", коментира от своя страна Андреа Бочкор, член на комисията по култура и унгарски евродепутат от управляващта партия "Фидес". 

Тя каза още, че от самото начало не са били съгласни относно състава на програмата, въпреки че ръководителят на делегацията многократно е казвал, че тя е балансирана. Имаше панели с медии и актьори, ясно свързани с ляво-либералните кръгове, например срещите с НПО и театри бяха едностранчиви, каза тя.

Томаш Дойч, евродепутат от Фидес, определи по-рано визитата като "болезнено едностранчива", въпреки че по думите му той и Андрея Боскор са "препоръчали десетки институции и лица", с които делегацията да се срещне и които препоръки според него са били пренепрегнати. Дойч заяви, че програмата е имала явен дисбаланс в полза на опозицията, леви и либерални политически фигури, активисти, институции, журналисти и неправителствени организации, критични към правителството“.

Посещението на делегацията бе планирано за 2020 г., но заради ковид пандемията то бе отложено. 

В този контекст бе и коментарът на представителя от България в делегацията - евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти и ВМРО Андрей Слабаков. Той изрази мнение, че посещението е било много важно и полезно, но закъсняло. 

Андрей Слабаков: "Изглеждаше по-логично да дойде преди две години преди ние да приемем резолюция в Парламента. Но това е личното ми мнение, разбира се. Нещо, което е изключително важно и искам да кажа е, че никога не бива да забравяме, че образованието си е работа на самата сувурна държава, която е част от ЕС. В крайна сметка ние сме съюз на суверени държави. Както здравеопазването, така и образованието, са нещо, което самите държави решават как ще бъде. Ние можем да даваме някакви препоръки в ЕП, но според мен не могат да се налагат някакви категорични решения, които са задължителни."

Визитата в Будапеща идва месец и половина, след като в Европейският парламент прие резолюция, според която Унгария вече не може да се счита за пълна демокрация.

В средата на септември Парламентът осъди „целенасочените и систематични усилия на унгарското правителство“ за подкопаване на европейските ценности и посочи като основни опасения независимостта на съдебната система, корупцията и човешките права. 

Евродепутатите призоваха Европейската комисия да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато Унгария не изпълни изцяло всички съответни препоръки, да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава и да прилага по-стриктно Регламента за общоприложимите разпоредби и Финансовия регламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!