Графика №6: България запазва тенденцията към намаляване на безработицата

България е сред първите 10 страни в ЕС с регистрирана най-ниска безработица. Според хармонизираните нива публикувани от Евростат за безработицата през месец септември 2022 година в ЕС, нашата страна се нарежда на девета позиция. За месеците август и септември, безработицата се запазва на ниво от 4.2%.

България регистрира понижение спрямо септември месец на предходната година, когато е достигнато ниво от 4.4%. От началото на 2022 година до месец април, индексът на безработица в страната ни се запазва с постоянна величина от 4.9%. Тенденция към намаляване на безработицата се наблюдава особено след месец април на настоящата година, когато понижението се отчита през всеки от следващите месеци. Един от факторите за намаляване на безработните, особено през последните няколко месеца е в резултат и на обичайната за летния период сезонната заетост.

Трябва да се отбележи, че всичко това се случва дори на фона на ускорената инфлация заради войната в Украйна, както и на продължаващото възстановяване на икономиката и спада в заетостта породени от предприетите мерки във връзка с пандемията през 2020 година.

Първите позиции с най-ниска безработица за ЕС държат Чехия с 2.2%, Полша с 2.5% и Германия с 2.9%. Средното ниво на този показател за ЕС за месец септември е 6%, като с най-висока безработица са Испания с 12.8%, Гърция с 10.8% и Италия с 7.9%.

Всички държави в ЕС, с изключение на Кипър, Унгария, Австрия и Естония регистрират по-ниска безработица за септември 2022 година спрямо септември 2021 година.

Годишните данни за безработицата отчетени от Евростат за пандемичните 2020 година и 2021 година за България са съответно 6.1% и 5.3%, тоест под средните за ЕС, които са съответно 7.2% и 7.0%.
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!