Равносметка след Европейската година на младежта

Снимка: europarl.europa.eu

Какво прави Европейският съюз за младите хора, как се вземат под внимание техните становища и какво очакват те от европейските политики - всички тези въпроси бяха обсъждани на Среща на върха на младежта от блока, в която на въпроси на младежи и инфлуенсъри отговаряха евродепутатите Тили Мец от групата на Зелените, Дейс Мелбарде от Европейската народна партия и Ирина Йовева от "Обнови Европа". Ето как определят те основните тревоги на младите европейци:

"Смятам, че те са притеснени от промените в климата и загубата на биологично разнообразие. На второ място е, разбира се, е трудовата заетост. На младежите им е дошло до гуша от политика и просто хубави думи. Те искат да видят конкретни действия, касаещи бъдещето им."

"Зависи от района в Европа, в който живеят. Аз съм от Латвия и там младите хора се страхуват от войната, която се води близо до границите ни. Така че на първо място поставям геополитиката. Допитванията показват, че сред приоритетите им са още образованието, социалните връзки и социалното неравенство."

"Те наистина искат да знаят какво правим, не само за тях, но и като цяло, защото им е трудно да го осмислят. Чувстват, че сме далеч и не правим нищо, или поне достатъчно, за тях. А най-много ги притесняват промените в климата и работните места."

Какво обаче прави Европейският съюз в подкрепа на младежта? Дейс Мелбарде от Европейската народна партия подчерта, че се действа в посока на подобряване на възможностите за достъп до работни места:

"Очаквам с нетърпение програмата "Алма", която е като "Еразъм" за младите хора, търсещи работа. Тя ще отвори много възможности - от една страна откъм мобилност, за това да си намерят работа в чужда държава, да срещнат приятели и да научат повече за различни култури, да имат преживявания. Освен това ще имат реалната възможност да работят и да подобрят уменията си."

Освен това евродепутати искат вижданията на младите хора да бъдат вземани предвид при изготвянето на европейски политики и законодателства:

"Една добра инициатива, върху която искам да акцентирам, е EU Youth Test и наистина се надявам тя да бъде ефективен инструмент с цялостен подход за ангажиране на младежта с планирането на бъдещи политики. Идеята на този младежки тест е да уважим и да измерим нуждите на младите по всички видове европейски политики. Насърчаваме създателите на политики на национално равнище да направят същото."

Беше изтъкната и ролята на медийната грамотност:

"През октомври Еврокомисията публикува насоки за учители и преподаватели как да работят с младите хора. Но, разбира се, това не е достатъчно. Ще трябва да ангажираме различни институции, които от своя страна да заинтригуват подрастващите, които да се включат в тази дискусия. В библиотеките например могат да се организират събития, а журналисти, млади журналисти, да се включат в програми и обсъждания - трябва ни множествен подход."

Тили Мец от Зелените:

"Важно е да се повиши разбирането и да се изгради критичен подход към всички медийни проявления, както и да се слушат различни медии. Не само медии, които се откриват в интернет или социалните мрежи, но е важно да се чете задълбочено по даден въпрос, както и да чуят различните гледни точки."

А Ирина Йовева от "Обнови Европа" обърна внимание на друг нерешен проблем за навлизащите на пазара на труда:

"Важен въпрос са също и стажовете, които не се заплащат. Борим се, но, за съжаление през февруари нямахме успех на пленарното заседание за налагане на забрана на неплатените стажове. Но наистина се надявам, че при следващи доклади, резолюции или законодателни досиета ще решим и това. Всички трябва да имат достъп до качествени стажове, защото всеки има право да стъпи на пазара на труда."

Тъй като заради пандемията, и съпътстващите я локдауни и ограничителни мерки за днешната младеж студентските години не се оказаха най-хубавото време от живота им, както би трябвало да е, душевното здраве също е въпрос, който политиците не трябва да подминават. Необходимо е също така, европейските политици да общуват пряко и по разбираем начин с младите хора. 

И младежите, и евродепутатите, които участваха на Срещата на върха се обединиха около целите, че не трябва да се говори "за" младите хора, а "със тях", както и че те трябва да участват в политиките, да бъдат овластени и да имат връзка, както помежду си, така и с европейските институции.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!