Графика №1/2023: Европейците остават оптимисти за бъдещето на ЕС

Кои държави-членки се чувстват най-песимистично настроени за бъдещето на ЕС?

Болшинството от населението на ЕС са оптимисти за неговото бъдеще. Това показват данните от проучване на Евробарометър в началото на 2023 година.

62% от европейците вярват в бъдещето на ЕС, въпреки спадът от 3 процентни пункта в сравнение с лятото на 2022 година. Данните показват, че при петнадесет от държави членки на ЕС, процентът на оптимистите надвишава средния за съюза, като фаворити в това отношение са Ирландия с 84%, Дания с 80% и Полша със 77%.

Данните сочат, че 55% от българите са оптимисти за бъдещето на ЕС. Така се нареждаме на 21 позиция. В края на класацията се намират две от държавите членки, които са и единствени с под 50% оптимисти - Гърция с 45% и Франция с 46%.

В настоящата графика са представени данни отразяващи песимистичните настроения на европейците за бъдещето на ЕС.

35% средно за страните членки на ЕС са песимистите за неговото бъдеще. Фаворити са Гърция с 53%, Франция с 50% и Словакия с 47% от участниците в проучването.

Данните показват, че България се нарежда на девето място с 38% песимистично настроени за бъдещето на съюза.

С най-ниски нива на изразен песимизъм са съответно Ирландия с 13%, Дания с 19% и Полша с 21%.

Според данните на Евробарометър, България и Естония са с най-висок дял (от 7%) на хората, които не са дали категоричен отговор относно мнението им за бъдещето на ЕС.


По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!