Графика №2/2023: Емисии на парникови газове от използване на енергия в сгради в ЕС

С 36% от общите въглеродни емисии на ЕС, потреблението на енергия в сградите е от най-значимите източници на замърсяване с парникови газове в Европа.

Тези емисии са резултат както от прякото потребление на изкопаеми горива в сградите (напр. нефт и газ, котли за отопление), така и от производството на електроенергия и топлина използвани в сгради (напр. електроенергия, консумирана от бойлери, осветление, електрически устройства, охладителни системи и т.н.).

Около 75% от сградите днес са в по-значима степен енергийно неефективни. И тъй като около 90% от настоящите сгради все още ще стоят през 2050 г., обновяването ще е ясен приоритет.

Понижаването на емисии от използването на изкопаеми горива в сградите се различава между отделните държави-членки.

Намаления на въглеродни емисии за периода 2005-2019 година са отчетени в почти всички държави на ЕС, като най-съществени нива се отбелязани в Швеция с 64%, Словения с 55%, Гърция с 54% и Дания с 49%. Според представените от Европейска агенция по околна среда данни, България се нарежда на шестнадесето място сред страните от ЕС с намаление от 20%. Непосредствено след нас се подреждат Германия с 19%, Ирландия с 18%, Италия и Испания с по 16%.

Три от държавите-членки отбелязват дори увеличение на емисиите през периода 2005-2019 година. Минимално увеличение се наблюдава в Люксембург и Литва, съответно с 1% и 4%. По-значимо повишаване с 14% е регистрирано в Малта. 


По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!