Амбициозният план на Европа за нова военна помощ на Украйна

Жозеп Борел
Снимка: Европейски съвет


Мащабна консолидация и съвместни институционални действия за амбициозен ускорен план за увеличаване на доставките на боеприпаси за Украйна. Това демонстрира Европейският съюз и е готов да отпусне 2 милиарда евро за тази цел след призива на  Украйна за осигуряване на стабилни доставки на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси. Тази спешна необходимост предизвика координиран европейски отговор. Европейската комисия заедно с Европейската агенция по отбрана предложиха амбициозна, прагматична и бърза програма в три направления: увеличаване на доставките от оставащите запаси; увеличаване на производството на боеприпаси в страните-членки на ЕС чрез съвместни поръчки и увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост на Съюза в дългосрочен план. В Европейския парламент комисарят по финансовите услуги на ЕС Марейд  Макгинес, от името на върховния представител и заместник-председател на ЕК Жозеп Борел, подчерта:

"Трябва да действаме паралелно по тези три оси, за да осигурим на Украйна правилната и бърза подкрепа. Без увеличаване на промишленото производство няма да създадем доверие за страните членки да прехвърлят повече боеприпаси от запасите си. Искаме те да знаят, че тези запаси ще бъдат попълнени бързо в условията на заплаха, която вероятно ще продължи. Съвместната работна група за обществени поръчки в областта на отбраната е установила доста прецизно промишлено картографиране на капацитета за производство на боеприпаси, особено за артилерийски снаряди. Идентифицирахме 15 производители в 11-те държави-членки на ЕС. Знаем също, че настоящият производствен капацитет на ЕС е по-голям, отколкото в много от нашите партньори извън Съюза.  Добрата новина е, че потенциалът на промишлеността на ЕС да произвежда 155-милиметрови боеприпаси остава значителен и ние трябва да отключим този потенциал.“

Такива мерки са от ключово значение за незабавната помощ за Украйна, но и за дългосрочното развитие на европейската отбранителна индустрия, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

Шарл Мишев

"За да спечелим мира, трябва да укрепим отбранителните си способности. Укрепването на нашата европейска отбрана предполага развитие на нашия промишлен капацитет и това е необходимо и в подкрепа на Украйна. Руските сили са изстрелвали между 20 000 и 50 000 артилерийски снаряда на ден през последните месеци. Украйна се нуждае от боеприпаси, за да се защити.“

Европейският парламент посрещна заявките нееднозначно. Преобладава становището за ускоряване на военната подкрепа за Украйна. Натали Лоазо от „Обнови Европа“:

"Нашите отбранителни индустрии трябва да бъдат насърчавани да произвеждат повече, като имат видимост върху поръчките, които трябва да поставим заедно. Мирът и свободата са безценни, но си имат цена. Наш дълг е да приемем това и да обясним на нашите сънародници защо военната помощ за Украйна и укрепването на нашите средства за отбрана изискват значителни и незаменими усилия.“

Виола фон Крамон-Таобадел от „Зелените – Европейски свободен алианс“:

"Всеки танк, всеки дрон, всеки патрон, който доставяме на Украйна, спасява безброй украински животи. Всяка подкрепа, независимо дали е финансова или военна, е инвестиция в сигурността на Европа. В този нов свят, където по-силните искат да бъдат прави, не можем да си позволим лукса да бъдем невъоръжени и да не защитаваме съюзниците си.“

Михаел Галер от "Европейската народна партия":

"Ние трябва да доставим на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да спечели Украйна. И трябва да попълним запасите си навреме възможно най-скоро, за да можем да се защитим.“

Но в ЕП не липсват и критичните гласове - Елена Йончева от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите":  

Елена Йончева

"Днес всички говорят, че искат мир в Украйна и зареждат боеприпаси в оръжията на Украйна. Искаме, настояваме да се сложи край на тази жестокост, тази бруталност в Украйна. Един мъдър световен лидер, папа Франциск, ни каза наскоро: „Краят на войната може да бъде постигнат само чрез конкретни мирни инициативи.“ Прекратяването на огъня, търсенето на компромисни решения е пътят, който може да спаси Украйна.

Йозлем Демирел от групата на "Левите":

"384 дни и нито едно дипломатическо действие на Европейския съюз за прекратяване на войната в Украйна.  Говорите за разширяване на оръжейната промишленост в Съюза. Но хората в Европа искат мир! Защото само мирът означава сигурност за хората. Те настояват за социална справедливост, а не за военни призиви."

Критичните гласове не спират намеренията на европейските институции. Европейската комисия ще излезе с правно предложение, което да позволява увеличаване на промишленото производство на боеприпаси. Чуха се и призиви финансовият сектор на подкрепи отбранителната индустрия, а Комисията се обяви в подкрепа на това да се позволи на Европейската инвестиционна банка да предоставя финансиране и на сектора, като преодолее забраната да инвестира в основни отбранителни дейности или активи, които включват боеприпаси и други оръжия. Очертаха се индустриалните цели: намаляване на времето за производство, увеличаване на производствените обеми и осигуряване възможно най-рано на необходимите наличности. В тази светлина еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон започна своята европейска обиколка от България, за да бъдат идентифицирани заводите, които бързо могат да увеличат производството, както и да се предвидят потенциални пречки във веригите за снабдяване. Обиколката му продължава в Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния в търсене на гаранция за стартиране на този процес.

Заместник-председателят на ЕК Жозеп Борел не даде конкретен отговор колко бързо този механизъм за съвместно възлагане на обществени поръчки може да започне да реализира продукция, но уточни:

"Държавите-членки, които желаят да участват, трябва да се споразумеят за условията на процедурата. След като решим общата сума, следва договаряне между 15-те европейски фирми, които са в състояние да произвеждат този вид оръжие, за да фиксират цена и време за доставка, според сумата, която искаме. След това, след като бъде постигнато споразумението, те ще започнат да произвеждат. Колкото по-скоро започнем, толкова по-добре. Така че се надявам до края на месеца да можем да се споразумеем със страните-членки, които желаят да участват.“

Има ли страната ни капацитет да се включи в производството на боеприпасите, имаме ли достатъчно квалифициран персонал, може ли страната ни да поставя условие за включване в производството на боеприпаси, само ако те не достигат до Украйна, на тези въпроси отговаря Тодор Воденов  - председател на Националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“:

Тодор Воденов

"Хората от Европейския съюз ни познават добре. Ние сме държава-членка на Евросъюза много отдавна, познават структурите на нашата промишленост, нашите възможност, познават взаимоотношенията ни с Европейския съюз, състоянието на въоръжените сили, складовете ни, могат да познават дори и сделките, които сключваме, в частния и в държавния сектор, разбира се. Имаме добре развита промишленост, традициите са много сериозни вече над 100 години, предприятията са минали през много етапи в развитието си. Преживели са много и са запазили своята същност и могат да произвеждат в бъдеще време в средносрочен план и по- дългосрочен план, не е проблем."

На въпрос дали страната ни разполага с необходимия индустриален капацитет за поемане на поръчки за боеприпаси, Воденов отговаря:

"Разполага, разбира се, както разполагаме и с добри курорти. За нашето население е значителен, иначе в рамките на Евросъюза сме с възможности, които не са за пренебрегване. За сравнение - бих могъл да кажа, че сме по-долу от Полша, но сме доста по-добре от Унгария, да речем, или бихме могли да допълваме някои от производствата на други държави, които са със стандартите на НАТО много отдавнакато Франция, Германия, Испания, Италия."

Как стои обаче въпросът с квалифицирания персонал у нас, ако се стигне до такава поръчка, която трябва да бъде изпълнена в спешен порядък:

"Ние разполагаме до някаква степен  с квалифициран персонал, но за да можем да имаме по-големи обеми от производствотрябва да има повече хора. Ние в момента изпитваме недостиг и е необходимо да има средства за квалификация, преквалификация на хора, които да са способни да произвеждат. Например, министерството на отбраната има едно предприятие в Костенец, което в момента има две възможности и според мен, а и не само според мен, те са стигнали до предела на производствените си възможности, почти до предела."

Тъй като чухме различни послания от срещата на върха в Брюксел, възможно ли е да се изисква от страна купувач да не предоставя консумативи за въоръжението на трети страни, а само за нуждите на НАТО, каквито заявки се чуха от държавния глава Румен Радев?

"Ние можем да искаме такава декларация, но де факто не можем да изискваме подобно нещо.

Според Тодор Воденов планът на ЕК може да бъде активизиран в рамките на няколко седмици, без всякакъв проблем, още повече, че идват избори, както у нас, така и евроизбори догодина. Той е категоричен, че Европа има капацитет на своя територия да произвежда боеприпаси в нужните количества:

"Разбира се, че има този капацитет. Както знаете, преди повече от 100 години Първата световна война се е наричала Европейската война, така е била разпространена като наименование. Но ако говорим по нататък и по-сериозно, огромна част от предприятията в Европа, които се занимават с производство на гражданска продукция, биха могли да произвежждат и военна продукция - това от една страна, от друга страна, ние все повече и повече се отърваваме от по-слабото си самочувствие и ставаме един добър партньор в северноатлантическата общност като европейци."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!