Графика №6/2023 Младежки стремежи за работа в страните от ЕС

Всеки втори млад човек в България не желае да бъде служител и да бъде ръководен от други хора

Снимка: Асошиейтед Прес

Средно 39% от младите хора на възраст между 15 и 30 години в ЕС биха предпочели да бъдат самостоятелно заети, отколкото служители. Това сочат данните от проведено през 2022 година изследване на Евробарометър.

Също така близо всеки двама респонденти (около 46%) биха обмислили да започнат собствен бизнес, но все още не са предприели стъпки за това. Въпреки ентусиазма за самостоятелна заетост, сравнително малко анкетирани млади хора са самостоятелно заети, от които около 9% вече са започнали бизнес, а други 14% предприемат стъпки за стартиране на бизнес. Липсата на капитал или ресурси, финансовите рискове и недостатъчните знания и предприемачески умения са установени като основните пречки пред младите хора да станат предприемачи.

Държавите от ЕС, с най-високо изявено желание на младите хора да бъдат самостоятелно заети според изследването на Евробарометър са Кипър с 64%, Литва с 59%, Хърватия и Португалия с по 57%.

В тази класация, България се подрежда на девето място сред страните от ЕС, с 46%. Това показва, че значителна част от младите хора у нас не желаят да бъдат служители и да бъдат ръководени от други хора. Освен това, коефициентът на младежка самостоятелна заетост е най-висок в България с 14%, следвана от Естония, Унгария, Латвия и Словения с по 13%.

Най-малко изявено желание за самостоятелна заетост е отчетена сред младежите в Испания с 20%, Финландия с 26% и Естония с 28%.

Предприемачеството има голям потенциал да мобилизира младите хора за започване на самостоятелна стопанска дейност.



По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!