Графика №10/2023 Европейците одобряват мерките срещу енергийната криза, както и подкрепата на ЕС за Украйна

Къде се намира България?

86% от анкетираните европейци смятат, че е важно да се предприемат инициативи на европейско ниво за ограничаване на непосредственото въздействие на нарастващите цени на енергията върху потребителите и компаниите. Това сочи публикувано експресно проучване на Евробарометър, проведено от 24 до 31 август 2023 година сред 26 514 граждани на ЕС. Подкрепата на българите за тези инициативи се припокрива с това на средното за европейските страни ниво.

Някои от другите акценти в изследването на Евробарометър:

-  За малко над 80% от европейците е важно улесняване на съвместното закупуване на газ от държавите членки на ЕС, за да си гарантират сигурността на доставките. Данните за България са идентични, с минимално под средното за ЕС ниво (79%).

-  Насърчаването на устойчивото използване на природните ресурси, като намаляване на отпадъците, увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторната употреба и ремонт на стоки е важна инициатива за 86% от анкетираните, като 88% от българите подкрепят това.

-  77% от гражданите на ЕС, както и от тази на българите считат за важно предприемането на мерки за ускоряване на цифровата трансформация

-  Изграждането на партньорства с други глобални участници, като Обединеното кралство, САЩ, Япония и Австралия се счита за важно от 81% от европейците. В България, 69% от анкетираните считат тази инициатива за важна.

-  Мнозинството от европейците смятат (70%), че ЕС трябва да продължи да показва солидарност с Украйна. Значително по-ниска е подкрепата сред българите относно важността на тази инициатива спрямо средноевропейското ниво (49%).

-  71% от европейците одобряват налагането на икономически санкции срещу Русия, като подкрепата в България е на едно от последните места в ЕС (46%).

-  Според 57% от анкетираните, важно е ЕС да продължи финансиране на закупуване и доставка на военно оборудване и обучение в Украйна. У нас този процент е 39%.

-  ЕС трябва да продължи предоставяне на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, това счетат за важно 86% от европейците. В България се доближаваме до средноевропейското ниво с 82%.

-  76 % от анкетираните в ЕС са съгласни да приемат хора, бягащи от войната, като този въпрос е важен за 60% от българите.

-  Подкрепа на Украйна по пътя й към европейска интеграция смятат за важен въпрос 66% от европейци. У нас тази подкрепа е с 51% от анкетираните.

На въпроса кои са най-добре въплътените от ЕС ценности, 53% от анкетираните считат, че ЕС най-добре въплъщава „зачитането на основните права и ценности“; „социалното равенство и благосъстоянието“ (50 %), „толерантността и отвореността към другите“ (49 %) и „мира“ (48 %). След тях се нареждат „солидарността с държавите в ЕС и извън него“ (46 %) и „зачитането на природата и опазването на климата и околната среда“ (45 %).
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!