Графика №13/2023 Качеството на въздуха в ЕС: време е за надграждане?

Снимка: БГНЕС

Мнозинството от европейските граждани, които са запознати със стандартите на ЕС за качество на въздуха, смятат, че те трябва да бъдат затегнати.

Резултатите от проучването на Евробарометър показват, че качеството на въздуха е сериозен проблем за европейските граждани. Докато мнозинството от европейците не се чувстват добре информирани (60%), почти половината от анкетираните са на мнение, че качеството на въздуха се е влошило през последните десет години (47%).

Повечето европейци смятат, че здравословните проблеми като респираторни заболявания (89%), астма (88%) и сърдечно-съдови заболявания са сериозни проблеми в техните страни в резултат на замърсяването на въздуха.

Повечето европейци остават слабо информирани за съществуващите стандарти на ЕС за качество на въздуха, тъй като само малка част от анкетираните (27%) са чували за тях.

Във всички държави членки, с изключение на пет държави, повече от половината от анкетираните смятат, че стандартите на ЕС за качество на въздуха трябва да бъдат засилени.

Държавите с по-ниска подкрепа са Чехия (41%), Латвия (44%), България и Естония (с по 46%) и Австрия (48%).

Голямото мнозинство от европейците смятат, че замърсяването на въздуха трябва да бъде разгледано на международно ниво (65%), следвано от европейско и национално ниво (и двете по 42%), и накрая на регионално или местно ниво (32%).

Значителна част от респондентите считат, че действията трябва да се извършват на всички нива едновременно (19%).



По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!