Графика №15/2023 Доколко са финансово осведомени гражданите на ЕС?

| Анализ
Снимка: архив

Финансовата грамотност се определя като комбинация от информираност, знания, умения, отношение и поведение, необходими за вземане на разумни финансови решения и в крайна сметка постигане на индивидуално финансово благополучие.

Проведеното чрез онлайн методология изследване на Евробарометър за периода от месец март до април 2023 година, обхваща аспекти като финансови познания на гражданите на ЕС (оценени на база резултати въз основа на пет въпроса касаещи сложна лихва, инфлация, облигации, инвестиции и акции), тяхното ниво на „финансово поведение“ (като следене на разходите и стремеж за постигане на финансови цели ) и други.

Само около една четвърт (26%) от респондентите са отговорили правилно на поне четири от пет въпроса относно финансовите познания. Около половината са отговорили правилно само на два или три въпроса, като друга четвърт намира въпросите за особено предизвикателни (или не са могли да отговорят правилно на нито един въпрос, или са успели да отговорят само на един от пет). Съществуват обаче значителни различия между държавите-членки.

Сред най-добре представилите се европейци са жителите на Нидерландия, Дания, Финландия и Естония, където около четирима от всеки десет анкетирани показват високо ниво на финансови познания (съответно 43%, 40%, 40% и 39%).

С най-нисък дял на високи нива на финансови познания се нареждат Румъния с 13%, Португалия с 16%, Гърция, Испания и Кипър с по 19%. Непосредствено след това се нарежда и България, където 20% са оценени като притежаващи високи финансови познания въз основа на броя правилни отговори. Проучването показва, че 54% от българите имат средни финансови познания, а 26% - ниски.

Що се отнася до финансовото поведение, свързано с избора на продукти, следенето на разходите и стремежа за постигане на финансов растеж, 67% от анкетираните българи са получили висок резултат, докато средното за ЕС е 65%.

Комбинирайки резултатите от финансовите знания и финансовото поведение в претеглена сума, 15% от анкетираните българи имат високо ниво на финансова грамотност при средно 18% за ЕС. Със средна финансова грамотност са 65% от българите, а с ниска са 20%.

Според Европейската комисия, резултатите от проучването в целия ЕС сочат необходимостта от повишаване на нивата на финансова грамотност в ЕС, включително приоритизиране към определени групи - жени, по-млади хора и хора с по-ниски доходи. Към тези групи са и хората с по-ниско ниво на образование, които обикновено са и по-малко финансово грамотни.


По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!