Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис: Бързо да се реши въпросът със замразените руски активи в полза на Украйна

Съветът на ЕС одобри плана за Украйна, сега тя има достъп до 50 млрд. евро за 4 години

Едно е да замразите каквото и да е, друго е да го отнемете и пренасочите някъде другаде, казва преподавателят в Софийския университет доцент д-р Красен Станчев

| Анализ
Снимка: Ройтерс
Миналата седмица министрите на икономиката и финансите на ЕС одобриха плана за Украйна, в който са определени действията за възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната, както и реформите, които тя планира да предприеме по пътя си към ЕС през следващите 4 години. Това дава достъп на страната до Механизма за Украйна, който е в размер до  50 милиарда евро. Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис поясни, че това ще даде възможност на Комисията да изплати до 1,89 милиарда евро предварително финансиране, а следващите две плащания се очакват през септември и ноември.  Той изрази надежда за бързо решение на споразумението за насочване на неочакваните печалби от замразените руски активи към Украйна, постигнато от постоянните представители на страните-членки:
Сега наш приоритет е да направим това споразумение официално възможно най-бързо, така че с тези средства да се подкрепи Украйна без ненужно отлагане като добавка към плащанията по украинския механизъм. 

Доколко планът за Украйна е осъществим в контекста на войната? Отговорът е на икономиста доцент д-р Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет.

Той не е моментно действие. Специално икономическият пакет, тези 50 млрд., са за 5 години и трябва да се гледа перспективата - както по време, така и след войната. Миналата и по-миналата година с колеги, около вкл. от чужбина, вкл. 200 души от Украйна, правихме оценка какво би трябвало да се случи по време на войната  и какво трябва да се очаква след войната като цена и разходи за възстановяване. Така че е по-важно тези 50 млрд. или целия пакет от приблизително 145 млрд., тъй като има едни авансови плащания, доколко покриват общите нужди както за войната, така и за периода след нея, като периодът за войната включва и военната помощ, и всичко останало, вкл. гражданска защита, поддръжка на населението, миграция, бежанци и т.н. Последната голяма преценка за това какви ще са необходимите средства, както за периода на войната, така и след нея, за възстановяване са около 420 млрд. долара. 

Доста повече от заложените средства в плана...

Това, първо, е по-високо от това, което е заложено в плана, второ, е по-малко от онова, което ще се случи, защото това е оценка към септември м.г. В момента оценката би трябвало да бъде някъде към 650 млрд. От тях 150 млрд. e европейската и то координирана европейска - ЕС и страните-членки. Това обаче не е частната помощ и не включва помощта от Съединените щати. От Съединените щати вероятно ще бъде около същата сума или малко повече, защото са по-голяма икономика, но вероятно около 150 млрд. долара, което е половината от онова, което ще е необходимо. Някъде около 30 млрд. Евро и около 60 млрд. Долара са военна помощ. Тя донякъде е закъсняла и това закъснение и донякъде това закъснение ще окаже влияние върху военните действия - съответно е възможна промяна в ситуацията на фронта и при загуба на Харков, това означава удължаване на войната с поне 2-3 години. Така че тя започна да прилича на първата част от Първата световна война до 1917-та година - тя е окопна, с промяна на контрол върху фронтовата линия най-вече. И съответно мобилизация на всичко останало. Следващото нещо, което е много важно като коментар е, че в общи линии ЕС е сигурен, че средствата няма да бъдат, така да се каже, използвани лошо от Украйна. Имаше такъв коментар от Виктор Орбан - той искаше доказателства, че средствата на ЕС ще отидат по предназначение и няма да бъдат откраднати. Мисля, че тези съмнения не са основателни поради много причини, но Украйна отдавна, още от 2014-та година започна, както правителството, така и гражданските организации, много сериозна реформа по повод дисциплината при обслужване на публични финанси. Мисля, че това, което се случи 2022-ра година - данъчното облагане, тоест, изпълнението на данъчните задължения от април тогава досега, е практически на доброволни начала. И всички си спазват задълженията. Имаме просто друг морал на държавната служба в Украйна.

Не е ли по-важно първо да се постигне споразумение по замразените руски активи за Украйна? С този план не поставяме ли каруцата пред коня?


Едно е да замразите каквото и да е, друго е да го отнемете и пренасочите някъде другаде. Тоест, всичко това, второто и третото действие, трябва да съответстват на действащото право, което е, първо, сложен процес да се установи, второ, ще отнеме някъде около две години поне и трето, самото пренасочване също трябва да бъде по някакъв начин обосновано, което е отново политически процес.  Тоест, надеждата, че тогава, когато вие спрете нещо веднага, то ще бъде използвано за нещо друго - става дума за около 351 млрд. активи на руската централна банка извън страната...

Но в случая не става дума за използването на самите активи, а на неочакваните печалби от тях...

Да, това, което може да стане по силата на европейското законодателство с тези неочаквани печалби - първо, да се дефинира много ясно какво е неочаквана печалба, второ трябва да е ясно от какво идва тя. Защото тази неочаквана печалба може да има две характеристики - едното да бъде приход на Русия или руски държавни и частни организации, а другото е да бъде печалба, която е реализирана от организации, които са били кредитори на руски държавни и частни организации. Тогава, когато те са кредитори, то това е възстановяване на плащания на Руската федерация и това не е финансиране на войната. Но във всичко останало, което пак трябва да бъде доказано, то би било финансиране на война. И това, което е финансиране на война, може да бъде пренасочено. Колко е, не е много ясно. Подобни анализи бяха правени в Съединените щати и Обединеното кралство и доколкото си спомням, Обединеното кралство предприема мерки за пренасочване на около 18 млрд. долара руски активи. Нещо подобно вероятно ще се развие и в Съединените щати, там вероятно сумата ще бъде около 20 и няколко милиарда. В общи линии, това е 1/10 от руските държавни активи извън страната, тоест, намиращи се в света. Това показва, че първо, процесът е много труден, второ, не е съвсем без риск, защото когато вие отнемете или спрете определени плащания, които са възстановяване на кредит като случая с "Райфайзен" - една от банките, нарочена за кървава през последните няколко седмици, но тя в момента събира вземания от Руската федерация за кредитори, които се намират в ЕС или навсякъде по света. Така че този казус трябва да бъде избегнат и това не е много лесно дефинируемо, ако може така да се каже.

Как във всичко това се вписва подготвяния 14-ти санкционен пакет срещу Русия? Самата цифра като че ли не говори за особен резултат до този момент...

А, не, не е съвсем така. Тук имаме отново същия проблем - тогава, когато имате диктатура, можете да отнемете всичко от всеки. Когато имате върховенство на правото и закона, то тогава това не става толкова лесно. И затова санкциите от самото начало, тоест, от април 2014-та година, защото тогава  е регламентът на ЕС, по който се изпълняват тези процедури, има голямо развитие. И е съществено развитието от април 2022-ра година. Първоначално имате замразяване на активи на физически и юридически лица, след това от дадената юрисдикция или юрисдикции, защото в момента това не е само Руската федерация, но и Беларус, след това имате постепенно разширяване на кръга хора, които финансират войната в сътрудничество с руско-беларуски частни организации и компании. Така че в момента ние сме на етапа на разширяването на концентричния кръг, ако може така да се каже, на сътрудничещите си организации с тези, които водят война. А това също не става лесно. Примерно, за да блокирате приходите от продажба на петролни ресурси или суров петрол, както е ясно от опита на миналата година, не можете да го направите единия ден за другия, а така че всички, които по някакъв начин са свързани с петролни продукти, тяхната продажба, преработване, използване и т.н., тоест, от бензиностанциите до рафинериите, трябва да дадете срок на нагаждане на договорите. Икономиката е инерционна система. И второ, в някои случаи, се изискват изключения, каквито имаше за български и унгарски организации. И същото е горе-долу с всичко останало. Вие, примерно, можете да кажете, че от днес за утре не е хубаво да се продават чипове, които се използват при дронове на Русия. Но това не можете да го направите веднага, защото има договори, които се изпълняват и ако не се изпълни договорът, руската организация може да осъди липсата на доставки и съответно да получи пари за тази работа, тоест, вие пак финансирате война. При всички тези случаи се прилага период на минимум 6 месеца, така да се каже, нагаждане на договорните и търговските отношения. И същото се случва и с националните икономики. Ако видите икономическата статистика за последните 2 години, особено за миналата, за страните от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, те растат изключително бързо поради простата причина, че замениха доставките от целия свят - сега те минават за Русия през тези две-три страни. И търговската статистика е абсолютно красноречива, защото всяко едно евро увеличение на вноса от тези страни от ЕС, например, съответства на абсолютно същото увеличение на износа от тези страни за Руската федерация. Тоест, вие имате едно пренасочване, така да се каже, на търговските потоци, което е много трудно да бъде засечено и санкционирано. 

Тоест, въпросът не може да бъде решен...

Той не може да бъде решен в абсолютни параметри, но може да бъде решен и се решава в параметрите на нормалните търговски, стопански, етични изисквания към всяка една търговия. Този проблем се решава на 100 процента тогава, когато имате доставчик компания на Руската федерация или на пазара на хора на Руската федерация, на нещо, което тогава, когато бъде продължено, би било по-голям разход на въпросната компания. Тоест, тя би губила пари поради лошия имидж на Руската федерация като страна, която е агресор в една безпрецедентна война. Този репутационен ефект е много важен и засега той действа при около 60-70 на сто от компаниите, които са заявили, че ще напуснат Руската федерация. Отделно, имате около 145 хиляди фирми, които са, в общи линии, засегнати и вероятно подлежат на санкции. Този списък е достъпен и вероятно те би трябвало да предприемат съответните действия сами. И отделно имате, да речем, почти толкова или малко повече хора, които са засегнати. Има портал за тези неща и можете да проверите в реално време какво се случва. И тогава, когато не искате да търгувате с някой, който финансира война, вие можете спокойно да не го направите, без да има специална инструкция или специален регламент, специално регулиране на това нещо.

Тук да вметнем, че все още има фирми от ЕС, които не са се изтеглили от Русия и продължават да работят там...

Да, така е, но трябва да се прави разлика на какви условия те действат и поради какви причини. Така например, "Рено" обявиха, че ще излязат от руския пазар, но самия факт, че те продават заводите си, примерно за 1 евро на руски организации, означава две неща. Първо, че тези руски организации придобиват някакъв актив на, така да се каже, безценица, но второто нещо е, че "Рено" не е освободена от всички договорни отношения, които са свързани с инвестицията в Руската федерация. Което означава, че те ще трябва 30 години да доставят резервни части за колите, които са продали и произвели в Руската федерация. Пак имаме същия феномен на инерционност на договорните отношения, което е разумно в човешкия живот и в стопанската дейност. Тези неща не са вентилатор да го включите и изключите. Дори и вентилаторът дава известна инерция. 
По публикацията работи: Ангелина Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!