Еврозоната се измъква от рецесията, отбелязвайки икономически растеж от 0,3% през второто тримесечие

Снимка: Архив

Икономиката на еврозоната отбеляза малко по-силен от очакванията растеж през второто тримесечие на годината, измъквайки се от най-продължителната рецесия от Втората световна война, показват днешните данни на Евростат.

Общият брутен вътрешен продукт на 17-те страни от еврозоната се повиши с 0,3% през второто тримесечие на годината (при прогнози за повишение с 0,2%) след спад с 0,3% през първите три месеца (низходяща ревизия от понижение с 0,2%). Това представлява най-силният икономически растеж на тримесечна база от началото на 2011-а година и първо повишение на БВП след шест поредни тримесечия на свиване на икономиката в региона.

На годишна база БВП на еврозоната се понижи през второто тримесечие с 0,7% (спрямо същия период на 2012-а година) при прогнози за спад с 0,8% и след понижение с 1,1% за периода януари-март.

Основни фактори за измъкването на еврозоната от рецесията са солидните данни за растежа на БВП на Германия (от 0,7%) и на Франция (от 0,5%) за периода април-юни. Но данните за БВП и на редица други страни-членки на еврозоната се оказаха доста по-силни от очакванията. Икономиката на Португалия (една от страните, намиращи се в международна спасителна финансова програма) отбеляза изненадващ растеж през второто тримесечие от цели 1,1% на тримесечна база при прогнози за слабо повишение с 0,1% и също сложи край на продължителната икономическа рецесия в страната.

Икономиките на Австрия, Естония, Белгия, Словакия и Финландия също се намират в експанзия през второто тримесечие. Икономиките на Италия, Испания и Холандия се свиват (бележат спад), но доста по-слабо спрямо регистрирания в началото на годината спад.

БВП на Кипър отбелязва най-голям спад от 1,4% през второто тримесечие след понижение с 1,7% в началото на годината.

Въпреки днешните доста добри данни, излизането на еврозоната от най-продължителната в нейната кратка история рецесия не означава, че предстои силно икономическо възстановяване в региона. Безработицата остава в рекордни върхове в редица страни-членки, банковите кредити към европейския бизнес продължават да бележат понижение, а правителствата продължават да провеждат строги мерки на икономии (да ограничават държавните разходи), имащи за цел да сложат под контрол нарастващите държавни дългове. Без да има силно експлозивен растеж, би било много трудно в еврозоната да се сложи скорошен край на фискалните и банкови проблеми и да има бързо и устойчиво понижение на рекордните нива на безработица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10