Световните лидери от Г-20 обещаха силен отговор на кървавите терористични атаки в Париж

Те се ангажират да използват всички налични инструменти, за да адресират нестабилния икономически растеж

Световните лидери от Г-20, които се намират на редовна среща в Турция, обещаха мощен международен отговор на терористичните атаки в Париж, включващ по-интензивни въздушни атаки срещу военните формирования на Ислямска държава в Ирак и Сирия, по-активно сътрудничество на разузнавателните им служби и мерки за затягане на сигурността на границите.

Американският президент Барак Обама обеща да удвои водените от САЩ усилия за борба с Ислямска държава, която извърши в петък вечерта кървавите атаки в Париж довели до смъртта на над 130 души, заявявайки, че групировката е започнала "атака на цивилизования свят".

Небето беше помрачено от ужасяващите нападения, които се проведоха в Париж само преди ден и половина, заяви Обама след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Обама също така отбеляза за атаката на бунтовници от Ислямска държава в столицата на Турция Анкара през миналия месец, подчертавайки за необходимост от тясна координация и многостранна стратегия за борба с групировката.

Ние ще удвоим усилията си, работейки с другите членове на коалицията, за да доведем до мирен преход в Сирия и до премахване на Ислямска държава, която причини толкова много болка и страдание на хората в Париж, в Анкара и в други части на земното кълбо, заяви Обама.

Ердоган, който е домакин на двудневната среща на върха на Групата на 20-те водещи индустриализирани и развиващи се страни, обеща силно изявление от страна на световните лидери относно борбата с "колективната терористична дейност по целия свят". 

Ние сме лице в лице с концепцията за колективен тероризма, заяви Ердоган.

Кървавите терористични атаки в Париж засенчват въпроса за състоянието на глобалната икономика на продължаващата и днес срещата на върха на Г-20.

Според информация на агенция Ройтерс в проектокомюникето след края на срещата се отбелязва, че лидерите на 20-те най-големи световни икономики се ангажират да използват всички налични политически инструменти, за да адресират нестабилния икономически растеж, който не оправдава досегашните очаквания.

С оглед на несигурността на финансовите пазари и притесненията за икономическия растеж в голяма част от света, лидерите заявяват, че ще се придържат към целта за насърчаване на общото икономическо производство на страните от Г-20 допълнително с 2% до 2018 година. 

Глобалният икономически растеж е неравномерен и не отговаря на нашите очаквания въпреки положителната перспектива за някои водещи икономики, се казва в проекта на документа, чиято окончателна версия се очаква да бъде публикуван в понеделник. 

Слабостта на търсенето (потреблението) в световен мащаб и структурните проблеми продължават да тежат върху реалния и потенциалния икономически растеж, посочват лидерите на Г-20.

Според международните инвеститори глобалната икономика не се представя добре на фона на слабия растеж в Китай и в редица други развиващите се пазари и с оглед на очакваното скорошно първо повишение на американските лихви от страна на Федералния резерв.

Коментирайки предстоящото вдигане на лихвените ставки в САЩ, лидерите на Г-20 подчертават за необходимостта от "внимателно калибриране" и ясно съобщавани политически решения, за да се гарантира, че финансовите пазари няма да са изненадани от подобни ключови решения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10