Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Китай подписаха проект за “новия път на коприната“

Си Цзинпин и Джузепе Конте
Снимка: БТА

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин необвързващ протокол за споразумение, който включва Италия в "новия път на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес.

Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г., който обхваща морски и сухопътни инфраструктури.

Документът бе тържествено подписан в присъствието на китайския президент Си Цзинпин и на италианския премиер Джузепе Конте наред с още 29 договора и споразумения, две трети от които засягат различни институции, а една трета – предприятия.

Пакетът включва договори за групата "Ансалдо", произвеждаща турбини, и за групата "Даниели", която ще получи 1,1 млрд. евро за изграждането на металургичен обект в Азербайджан.
Споразуменията предвиждат също отваряне на китайския пазар за италиански портокали, партньорство на китайския туристически гигант "Ситрип" (Ctrip) с летищата в Рим, железниците "Трениталия" и музея "Ферари" в Модена, програми за сътрудничество между държавни телевизии и осведомителни агенции от Италия и Китай.

Пекин би желал също в Китай да се играят мачове от Серия "А", но след като правилата на ФИФА забраняват това, италианската федерация планира да измести извън страната мачове на националите и мачове за италиански купи, както и да обучава китайски футболни съдии да боравят със системи за видеоарбитраж - метод, силно критикуван в Италия.

За сметка на това - с оглед резервите по повод това сякаш едностранно сближаване между Италия и Китай, изразени от Вашингтон и Брюксел, както и в самото популистко правителство на Италия, - бе спряна работата по двайсетина други споразумения, готвени през последните месеци.

Дискусиите ще продължат и тези споразумения може да бъдат финализирани при посещение на Конти в Китай през април, увери министърът на икономическото развитие Луиджи Ди Майо, подписал протокола за споразумение наред с Хъ Лифън, оглавяващ китайската национална комисия по развитието.

"Целта ни е да се насочим към премахване на диспропорцията - в Италия пристигат толкова неща "мейд ин Чайна", а прекалено малко "мейд ин Итали" отиват в Китай", обясни пред журналисти Ди Майо, който е също вицепремиер и лидер на антисистемното движение "Пет звезди".

"Във връзка с този протокол за споразумение сме съвсем наясно, че освен възможностите има и риск", увери по радиото заместник-министърът в италианското министерство на икономическото развитие, труда и социалната политика Микеле Джерачи. Пламенен защитник на китайската кауза в Рим, той е преподавал 10 години в Китай, посочва АФП.

Италианският износ за Китай не надхвърли миналата година 13 млрд. долара, докато износът за Германия бе седем пъти по-голям.

В разговор с италианския си домакин Серджо Матарела вчера Си Цзинпин увери: "Китайската страна има желание за търговски обмен в двете посоки и поток от инвестиции в двете посоки".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09