Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват случаите на незаконно практикуване на хомеопатия у нас

| обновено на 13.05.19 в 18:08
Снимка: Архив

От години в България хора, които не са лекари и нямат никакво медицинско образование, безпрепятствено практикуват метода хомеопатия, алармираха днес от хомеопатичната общност у нас на пресконференция, организирана от редакционната колегия на в. „Форум Медикус“ и Българската медицинска хомеопатична организация.

Според тях явлението е придобило застрашителни размери.

Практикуващите хомеопатия безконтролно и безнаказано се рекламират в интернет, пишат статии, издават книги, регистрират сдружения и организации, провеждат семинари и онлайн обучение на други хора без медицинска квалификация, съобщават от организацията.

Кой има право да практикува хомеопатия у нас регламентира Законът за здравето. В глава 6, чл. 167, алинея 2 е записано, че „Право да практикуват хомеопатия имат български граждани и граждани на държава - членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по професионално направление „Медицина“ или „Дентална медицина“.

У нас хомеопатия може да се изучава единствено в медицинските университети, посочи проф. Людмил Пейчев - декан на Фармацевтичния факултет и ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към МУ в Пловдив, който е член на Българската медицинска хомеопатична организация. Той уточни, че всички медицински университети в страната предлагат обучение по клинична хомеопатия като избираема дисциплина, както и следдипломно обучение по хомеопатия. Курсът на обучение продължава 2 години, с продължаващи квалификационни курсове по веднъж годишно след това. За фармацевтите обучението е едногодишно.

Практикуването на медицински метод от хора без лекарско образование е рисково за здравето на българските граждани, защото липсата на квалификация може да доведе до извършването на неадекватна диагностика и преценка кога състоянието на пациента позволява лечение само с хомеопатия, и кога тя може да се прилага само като допълващ основното лечение метод, посочват медицинската хомеопатична организация.

Наблюдават се и други нерегламентирани практики като приготвяне на медикаменти в домашни условия от самопровъзгласили се „лечители“-хомеопати, и директната им продажба на пациентите. 

В същото време липсват адекватни мерки от страна на институциите относно прилагането на закона.

Стана ясно, че у нас работят над 2400 квалифицирани лекари-хомеопати. Повечето от тях имат по една или две медицински специалности и дългогодишна практика.

От хомеопатичната организация призовават гражданите да се доверяват на доказани специалисти, които работят законно, за да избегнат рисковете за здравето и живота си.

С подробна информация и списъци на лекарите-хомеопати разполагат Районните здравни инспекции в страната. Пак там гражданите могат да подават сигнали за незаконни практики или съмнителни лечители, с които са се сблъскали.

Лекарите, практикуващи хомеопатия, по закон са длъжни да разясняват подробно на гражданите, потърсили помощта им, какъв е очакваният резултат от прилагането на метода и да получат изрично писмено съгласие на лицето за неговото приложение. В своята практика те могат да използват единствено разрешени за употреба хомеопатични лекарствени продукти, като изрично се забранява всяка форма на въвеждане в заблуждение на лицата, потърсили тяхната помощ за възможностите, по които хомеопатията може да повлияе върху здравословното им състояние, коментира адв. Мария Петрова, която има опит в тази сфера.

По думите ѝ всякакви „самозванци“, „билкари“, „чудаци“, „магове“ и други лица, на които думата хомеопатия им звучи много престижно и избират да я ползват, за да придадат значимост и тежест на работата си, трябва да знаят, че действат в противоречие със закона.

Глобата за незаконно практикуване на хомеопатия е от 500 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 5000 при последващи нарушения. Контролът се осъществява от РЗИ.

Репортаж на Маргарита Иванова в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09